Bu yılın başlarında, Dünya Yapay Zeka İçerik Oluşturucu Ödülleri (WAICA), dünyanın ilk yapay zeka güzellik yarışması olan Miss AI’ı duyurarak büyük bir ilgi topladı. Yarışmanın amacı, “yapay zeka dünyasında güzellik ve yaratıcılık algısındaki değişimi” gözler önüne sermekti. Bu bağlamda, Fanvue Miss AI yarışması, birincilik tacı için mücadele eden “dijital güzelleri” sergilemek amacıyla dünyanın dört bir yanından yapay zeka yaratıcılarını bir araya getirdi.
Yapay zekanın iş güvenliği ve sanat mesleklerini tehdit etme tartışmalarının gölgesinde gerçekleştirilen bu yarışmanın sonuçları ise büyük bir merakla bekleniyordu. Finalistleri arasında iki Türk güzelin de yer aldığı bu prestijli yarışmada tacı, Faslı model Kenza Layli kazandı. Jüri paneli, iki gerçek insan ve iki yapay zeka tarafından oluşturuldu ve yarışmacıları, gerçekçilik, teknoloji ve sosyal etki gibi üç temel kategoriye göre değerlendirdiler. Her model, bu üç kategori üzerinden puanlanarak genel bir skora ulaştı.
Sosyal medyada 190.000’den fazla takipçisi bulunan Kenza Layli, aynı zamanda dünyanın ilk yapay zeka ailesinin üçte birini oluşturuyor. Kısa süre içinde internetin tanınmış isimlerinden biri haline gelen Layli’nin hedefi, Fas ve Orta Doğu’daki kadınların güçlendirilmesine katkıda bulunmak ve influencer pazarında ihtiyaç duyulan düzenlemeleri sağlamaktır. Layli’nin yaratıcıları, yapay zekadan yüzde 100 görüntü, video ve ses üretebilmek için çeşitli teknolojilerin birleşimini kullanıyorlar.
Kenza Layli, 1.500 modelin arasından sıyrılarak birinciliği elde etti ve aynı zamanda 20.000 dolarlık ödülün de sahibi oldu. Tacını kabul ederken, “Yapay zeka yaratıcılarını temsil etme ve yapay zekanın olumlu etkilerini tutku ile savunma fırsatım olduğu için son derece minnettarım. Miss AI ödülünü kazanmak, yapay zeka teknolojisini ilerletme çalışmalarımı sürdürmem için beni daha da motive ediyor,” dedi. Layli ayrıca, “Yapay zeka sadece bir araç değil; sektörleri değiştirebilecek, normlara meydan okuyabilecek ve daha önce var olmayan fırsatlar yaratabilecek dönüştürücü bir güç,” ifadelerini kullandı.
New York Post’a da konuşan Layli, “Yapay zeka, insan yeteneklerinin yerini almak için değil, onları tamamlamak amacıyla tasarlanmış bir araç,” dedi. “Yapay zekanın inovasyon ve olumlu etki potansiyelini sergileyerek, korkuları ortadan kaldırmayı ve insanlar ile yapay zeka arasında kabul ve işbirliğini teşvik etmeyi hedefliyorum,” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Eğitim ve olumlu örnekler yoluyla, yapay zekanın toplumumuzdaki rolüne dair daha bilinçli ve umut dolu bir bakış açısı geliştirebiliriz.”
Yarışmanın İkinci ve Üçüncüsü
Yarışmanın ikinci ve üçüncü olan isimleri ise sırasıyla Fransa’dan Lalina ve Portekiz’den Olivia C oldu. Fransız model Lalina’nın yaratıcıları, mümkün olduğunca gerçekçi bir şey yaratma tutkusu ile yola çıktılar. Zamanla kendi sanatsal vizyonlarını geliştiren üretici, fotoğrafların yüzde 100’ünün kendileri tarafından üretilmiş olmasına dikkat ediyor. Lalina, bir influencer olarak nihai hedefinin işbirliğini kolaylaştırmak ve farklı kültürler ile bakış açıları arasında anlayışı teşvik etmek olduğunu savunuyor. Empati, hoşgörü ve kapsayıcılığı teşvik etmek için bu etkiden yararlanmayı amaçlıyor.
Olivia C, kendisini “yapay zeka gezgini” olarak tanımlıyor ve dijital ile insan alemlerinin güzel bir uyum içinde var olduğu bir gelecek için çabalıyor. Portekizli model, 10.000’den fazla Instagram hayranına yapay zekanın olumlu potansiyelini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda teknolojinin insan deneyimini nasıl geliştirebileceğini de sergiliyor. Olivia’nın imajını oluşturmak için Midjourney’i kullanan yaratıcısı, Adobe AI ile sonuçları iyileştiriyor.
Finale Kalan Türk Güzeller
Türkiye’nin ilk yapay zeka marka elçisi olarak tanımlanan Seren Ay, düzenli olarak Türkiye’nin tarihini ve ulusal bayramlarını tanıtıyor. Dünyaca ünlü maceralara atılan Seren Ay’ın yaratıcıları, imajını oluşturmak için üç farklı yapay zeka programı kullanıyor. Seren’i, çeşitli erkek egemen meslek dallarında veya takipçilerini eğitmek amacıyla zamanla seyahat ederken, dünyayı dolaşırken ve popüler kültürden karakterleri canlandırırken görmek mümkün.
Seren Ay ile birlikte ilk 10’a giren diğer Türk model ise Asena İlik. Asena, dünyaya bir modelin seks ile değil, hayal gücü, çarpıcı görseller ve eğlence anlayışı ile bir influencer olabileceğini kanıtlamak istiyor. Asena’nın kendine has bir tarzı, favori mekanları, araçları ve özenle yaratılmış bir kişiliği var.
Fanvue kurucu ortağı Will Monange, “[WAICAs] tarafından verilen bu ilk ödüle gösterilen ilgi inanılmazdı,” dedi. “Ödüller, yaratıcıların başarılarını kutlamak, standartları yükseltmek ve yapay zeka içerik üreticileri için ekonomik anlamda olumlu bir geleceği şekillendirmek için mükemmel bir mekanizma.”
Yarışma, teknoloji ve güzelliğin etkileyici bir kombinasyonu olurken, aynı zamanda bilgisayar tarafından üretilen “mükemmellik” yoluyla gerçekçi olmayan güzellik standartlarını daha da kötüleştirme riski taşıyor. Bu durum, gerçek kadınlar ve toplum için imkansız beklentiler oluşturabilir. Tüm bunlar, “deepfake” gibi yaratıcı yapay zekanın kötüye kullanımlarına karşı oldukça masum görünebilir. Ancak yapay zekanın sosyal medyadaki rolü, nasıl kullanıldığına dair daha sıkı düzenleme çağrılarını teşvik etmeye devam etmelidir.
WAICA’nın web sitesinde bir sonraki yarışmaya dair kısa bir duyuru yapıldı; ancak detaylar henüz paylaşılmadı.