Halkbank İkinci Çeyrek Performansı
Halkbank, 2023 yılı ikinci çeyreğinde 3,4 milyar lira net dönem kârı elde etti. Bankanın, 86. yılının ilk yarısına ait finansal sonuçlarını içeren açıklamasına göre, Halkbank aktif büyüklüğünü %18,9 artırarak 2,6 trilyon liraya ulaştı. Nakdi kredilerini de %7,6 oranında çoğaltarak 1,4 trilyon liraya çıkardı. Toplam kredilerinin %11 artışla 2,1 trilyon lira seviyesine yükseldiği belirtildi.
Banka, mevduatını %15,4 oranında artırarak 2,2 trilyon liraya, öz kaynaklarını ise %6 artışla 136 milyar liraya çıkardı. 2021 yılından bu yana girişimcilik ekosistemini destekleyen Halkbank, bugüne kadar 228 bin kadın girişimciye 68 milyar lira, her yaştan ve eğitim düzeyinden 164 bin girişimciye ise 26 milyar lira değerinde destek sağladı.
KOBİ Destekleri ve Büyüme Hedefleri
Açıklamada görüşlerine yer verilen Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, değer odaklı finansman modelleri ile müşteri portföyünü genişletmeyi sürdürdüklerini ifade etti. Arslan, yılın ilk yarısında 1,2 trilyon liraya ulaşan ticari nitelikli kredilerinin %55’inin Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ’lere tahsis edildiğini belirtti.
Yılın ilk yarısında KOBİ kredilerinde %7,2 büyüme kaydettiklerini vurgulayan Arslan, sektördeki KOBİ kredileri pazarındaki liderliklerini devam ettirdiklerini belirtti. Ayrıca, ikinci çeyrek itibarıyla KOBİ kredilerinin bireysel krediler hariç nakdi krediler içindeki payını %55’e taşıdıklarını ifade etti. Esnaf ve sanatkarların ekonomik gücünü artıran yenilikçi finansal çözümler ve kredi destekleri ile ülkenin üretkenliğine katkı sağladıklarını dile getiren Arslan, esnaf kredi kullandırım tutarının bu yılın ilk yarısında 61 milyar liraya ulaştığını açıkladı.
Kadın Girişimcileri Destekleme Stratejileri
Osman Arslan, KOBİ’lerin Türkiye ekonomisi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, amaçlarının KOBİ’lerin, girişimcilerin, esnaf ve sanatkarların ekonomik gücünü artırarak ülkenin üretkenliğine katkıda bulunmak olduğunu belirtti. Yeni dönemde kadın girişimcilerin ihracata katılımını daha güçlü bir şekilde destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.
Bu bağlamda, İhracatı Geliştirme AŞ (İGE) ile işbirliği yaparak, “İGE İhracatta Kadını Destekleme Kredisi”ni hayata geçirdiklerini ifade eden Arslan, bu kredi ile kredibilitesi olan ancak teminat yetersizliği nedeniyle finansmana erişimde zorlanan kadın girişimcilere destek sağladıklarını belirtti.
- İhracatçı kadın girişimcileri desteklemek amacıyla “İhracatta Kadın İzi Projesi” başlatıldı.
- Projeyle kadın kooperatiflerine e-ticaret eğitimi, mentörlük ve uluslararası pazar yerlerine entegrasyon desteği sağlanacak.
- Yeni bir fon oluşturarak cinsiyet eşitliğine ve kadınların güçlenmesine yönelik yatırımları teşvik ediyoruz.
Halkbank Üreten Kadınlar Değişken Fon’unu halka arz ederek, yatırımcılara cinsiyet eşitliğini ve kadınların güçlenmesini önceliklendiren şirketlere yatırım yapma fırsatı sunduklarını belirten Arslan, önümüzdeki dönemde kadın girişimcileri kişisel gelişim ve eğitim ihtiyaçlarından ilgili iş kollarında güncel bilgiye ulaşmalarına kadar birçok alanda desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.
Ekonomi Politikaları ve Gelecek Beklentileri
Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı’nın değişen koşullara hızlı bir şekilde yanıt vererek Türkiye’nin krizlere karşı dayanıklılığını artırdığını ifade eden Arslan, mali disipline, yapısal dönüşüme ve dezenflasyona odaklanan ekonomi politikalarının sonuçlarını almaya başladıklarını gururla belirtti. Son dönemde uluslararası derecelendirme kuruluşlarının kredi notunu yükseltmesi ve Kredi Risk Primi CDS’in son 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkeye olan güveninin arttığı gözlemlenmektedir.
Bu gelişmeler, ülke ekonomisinin 2024 yılının ilk yarısında büyüme ve istikrar yönünde önemli adımlar attığının ve Orta Vadeli Program ile 12. Kalkınma Planı’nın başarılı bir şekilde uygulandığının kanıtı olarak değerlendirilmektedir.