Mehmet Şimşek’ten Global Liderler Zirvesi’nde Açıklamalar
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Global Liderler Zirvesi’nin ikinci gününde katılımcılara video mesaj gönderdi. Mesajında, Türkiye’nin Orta Vadeli Programı (OVP) ve ekonomik perspektifi üzerine bilgiler veren Şimşek, programın işleyişini ve hedeflerini detaylandırdı. Şimşek, “Geçen sene bir geçiş dönemiydi. Mayıs’tan bu yana enflasyonda çok hızlı bir düşüş gözlemleniyor. Enflasyon, mayıs ayında zirve yaptı ve bu yıl sonu itibarıyla, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) hedef bandının üst kısmı olan yüzde 42-41,5 ile yılı kapatmayı umuyoruz.” diye belirtti.
OVP’nin nihai hedefinin sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımı olduğunu vurgulayan Şimşek, sürdürülebilir yüksek büyüme için gerekli olan unsurları sıraladı:
- Fiyat istikrarının sağlanması,
- Mali disiplinin yeniden tesis edilmesi,
- Sürdürülebilir cari açık yönetimi.
Şimşek, yapısal dönüşümün en kritik konu olduğunu ifade ederek, “Yapısal dönüşümle rekabet gücümüz artacak ve verimlilik sayesinde refah seviyemizi yükselteceğiz. Programımızın en önemli önceliği enflasyonu tek haneye düşürmektir.” dedi. Geçen yıl geçiş süreci yaşandığını ve enflasyonun mayıs ayında zirve yaptığını ifade eden Şimşek, bu yıl sonu itibarıyla enflasyonu TCMB’nin hedef bandının üst kısmı ile bitirmeyi ümit ettiklerini belirtti.
Bütçe Açığı ve Cari Açık Hedefleri
Bütçe açığını kalıcı bir şekilde yüzde 3’ün altına çekmeyi hedefliyoruz. Deprem ve EYT gibi faktörler nedeniyle geçen yıl ve bu yıl bütçe açığının oldukça yüksek seyrettiğini kaydeden Şimşek, “Bütçe açığı, gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oran olarak geçen yıl yüzde 5,2 idi. Bu yıl ise yüzde 4,9’a gerilemesini bekliyoruz. Gelecek yıl bizim için kritik bir yıl olacak. Dezenflasyon sürecini desteklemek için bütçe açığının milli gelire oranını yüzde 3 civarına düşürmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Diğer önemli hedeflerinden birinin de cari açığın kalıcı olarak yüzde 2 ve altına çekilmesi olduğunu belirten Şimşek, “Geçen yıl cari açığımız yüzde 4 civarındaydı. Bu yıl muhtemelen yüzde 1,7 olarak öngörüyoruz. Gelecek yıl için yüzde 2 civarında bir cari açık tahminimiz var.” ifadelerini kullandı. Cari açığın yüzde 2-2,5 olması durumunda, Türkiye’nin dış borcunun milli gelire oranının düşeceğine dikkat çeken Şimşek, rezerv birikiminin artırılmasının da önemli hedefler arasında olduğunu belirtti.
Yüksek Büyüme Hedefi
Şimşek, büyüme hedeflerine de değinerek, “Geçen yıl büyüme yüzde 5 civarında gerçekleşti ancak bunun 8 puandan fazlası iç talep kaynaklıydı. Bu yıl büyüme daha mütevazı bir şekilde, yüzde 3,5 civarında öngörülüyor. Gelecek yıl ise büyümeyi yüzde 4 olarak hedefliyoruz.” dedi. Büyümenin daha dengeli ve sürdürülebilir olacağını kaydeden Bakan Şimşek, net ihracatın katkısının pozitif olmaya devam edeceğini vurguladı.
Dezenflasyon Programının Önemi
Bakan Şimşek, OVP’nin özünde bir dezenflasyon programı olduğunu belirterek, “Dezenflasyon, Türkiye’de öngörülebilirliği ve refahı kalıcı bir şekilde artırmayı amaçlıyor. Programımız çalışıyor mu? Büyümede dengelenme bizim önceliklerimizden biriydi.” dedi. Enflasyonla büyüme arasında kısa vadede etkileşim olduğunu ancak orta ve uzun vadede enflasyonun tek haneye inmesinin Türkiye’nin büyüme potansiyelini artıracağını ifade etti.
Cari Açık ve Mali Disiplin
Cari açıktaki iyileşme ciddi bir şekilde sağlandı. Geçen yıl mayısta cari açığın 57 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatan Şimşek, “Bugün cari açığımız 20 milyar doların altına düştü. Milli gelire oran olarak cari açığı yüzde 2’nin oldukça altında bir seviyede bu yılı tamamlayacağız.” şeklinde konuştu. Mali disiplin konusundaki çalışmalarına da değinen Şimşek, AK Parti hükümetlerinin mali disiplini sağlama konusundaki kararlılığını vurguladı.
Esas itibarıyla hedefimiz TCMB’ye enflasyonu tek haneye düşürmek için yardımcı olmaktır. Bütçe açığını düşürme hedefinin bu amaca hizmet ettiğini belirten Şimşek, “Bu yıl bütçe açığı geçen yıla göre biraz daha düşük olacak. Gelecek yıl ise 3,1’lik bir bütçe açığını hedefliyoruz.” dedi.
Kur Korumalı Mevduat Hedefleri
Kur Korumalı Mevduat (KKM) konusunda da önemli hedefler belirlediklerini kaydeden Şimşek, “Geçen yıl ağustosta KKM neredeyse 144 milyar dolara ulaştı. Uyguladığımız program sayesinde KKM’yi yaklaşık 96 milyar dolar azaltarak 48 milyar doların altına düşürdük. Hedefimiz, piyasayı bozmadan KKM’den çıkış yapmak.” dedi.
Sonuç olarak, Türkiye’nin ekonomik atılımları ve hedefleri doğrultusunda ilerlediğini belirten Bakan Şimşek, “Geçiş döneminde bazı sıkıntılar ve yan etkiler olabilir fakat bunlar geçicidir. Programımız, güçlü ve iç tutarlılığı olan bir programdır.” diyerek sözlerini sonlandırdı.