Volkswagen ve İşçi Sendikası Arasındaki Tarihi Müzakere Süreci
Volkswagen AG, işçi sendikası ile tarihi bir dönüm noktasında ve iki taraf arasında gerçekleştirilecek olan müzakerelerin, şimdiye kadar yaşanan en sert süreçlerden biri olması bekleniyor. Almanya’daki fabrikaların kapatılması planlarının masaya yatırılacağı bu görüşmelerin ilk turu, Hannover şehrinde yapılacak. Müzakerelerin merkezinde, VW’nin bu ayın başlarında onlarca yıllık iş güvencelerini ortadan kaldırmasının ardından ortaya çıkan, Almanya’daki fabrikaları kapatma planı yer alıyor.
IG Metall sendikası, bu planlara karşı ciddi bir direnç gösteriyor ve haftalarca sürebilecek grev süreçlerine girebileceklerini ifade ediyor. Sendikanın müzakere heyeti lideri Thorsten Gröger, “Bizimle fabrika kapatma ve toplu işten çıkarmalar hakkında hiçbir görüşme yapılmayacak. Eğer VW, kesinti planlarına sadık kalırsa, on binlerce meslektaşımız şirketi doğru yola geri dönmeye zorlayacaktır” şeklinde konuştu. Bu durum, VW CEO’su Oliver Blume için büyük bir sınav niteliği taşıyor.
Blume, satışların azalması ve Çinli üreticilerin Avrupa pazarına girmesi nedeniyle Almanya’daki maliyetlerin oldukça yüksek olduğunu belirtiyordu. Ayrıca, VW’nin elektrikli otomobillerde yerli markaların hakim olduğu önemli Asya pazarında da ivme kaybettiği gözlemleniyor. Şirketin yapısı gereği, müzakere sürecinin zorlu geçmesi bekleniyor. Denetim kurulundaki koltukların yarısının işçi temsilcilerine ait olması ve şirketin %20 hissesine sahip olan Aşağı Saksonya eyalet yönetiminin sendikaların yanında yer alması, bu durumu daha da karmaşık hale getiriyor.
Tarihi Plan ve Gelecek
Volkswagen, yaklaşık 10 milyar euro tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri çerçevesinde, 87 yıllık tarihinde ilk kez, yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağladığı Almanya’daki bazı fabrikalarını kapatma değerlendirmesi yaptığını duyurdu. Bosch ve Continental gibi dünyanın en büyük otomobil tedarikçileri, marjların ve talebin düşmesi nedeniyle on binlerce kişiyi işten çıkarma yoluna giderken, VW, 1994’te imzalanan iş güvencesi anlaşması gereği istihdamı azaltamamıştı.
Blume, iki yıl önce göreve başlamasının ardından, tasarruf ve maliyet azaltma önlemleri çerçevesinde personel giderlerini 2026 yılına kadar yüzde 20 oranında düşürmeyi planlamıştı. Ancak, iki yıl içinde 3 milyar euro tasarruf hedefine ulaşılamaması üzerine, daha fazla önlem almak için harekete geçmek zorunda kaldı. Blume, şirketin 30 yıllık iş güvencesi garantisini iptal ederek, 87 yıllık tarihinde ilk kez Almanya’daki fabrikaları kapatmayı değerlendirme planını kamuoyuna açıkladı.