Yeni Bir Parazit: S. perlmani
Bilim insanları, korku filmlerinden fırlamış gibi görünen bir olayla, canlı sineklerin vücutlarının içinde büyüyen ve daha sonra midelerinden fırlayan, daha önce bilinmeyen bir parazitik yaban arısı türünü tesadüfen keşfettiler. Mississippi Eyalet Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, meyve sineklerini toplarken bu yeni yaban arısı türüne, S. perlmani olarak adlandırılan, rastladılar.
Bu, yetişkin meyve sineklerini enfekte ettiği keşfedilen ilk yaban arısı türü olma özelliğini taşıyor. Diğer parazitik yaban arısı türleri, meyve sineklerini yalnızca larva ve pupa evrelerinin erken dönemlerinde hedef alırken, S. perlmani iğne benzeri yumurtlama organını kullanarak bir meyve sineğinin karnına saplayarak içine bir yumurta bırakıyor. Ardından, bu yumurta 18 gün boyunca sineğin içinde büyüyerek, konak sineği ölüme terk etmeden önce dışarı fırlayan bir yaban arısı larvasına dönüşüyor.
Keşif ve Araştırma Süreci
Biyolog Logan Moore ve ekibi, bulgularını Nature dergisinde yayımladı. Araştırmacılar, bu yaban arısının doğu ABD’deki varlığını ortaya koyan bir DNA analizi gerçekleştirdiler. Moore ve meslektaşları, Mississippi, Alabama ve Kuzey Carolina’da bu yaban arılarına rastladılar. Ancak Mart 2023’te bu türe ilk rastladıklarında bunun sadece sıra dışı bir durum olduğunu düşündüler. Moore, Live Science ile yaptığı bir görüşmede, “O zamanlar bunun gerçek olduğunu düşünmüyorduk” diyerek, “Binlerce sineği parçalara ayırırsanız, garip ve tuhaf şeyler görürsünüz ve onları bir daha asla göremezsiniz” şeklinde ifade etti.
Gelişim Süreci
Ekip, bu keşfi yaptığı sırada aslında farklı bir paraziti araştırıyordu ve nematod adı verilen, meyve sineklerini enfekte eden parazitik kurtları inceliyorlardı. Ancak bazı sineklerin karınlarındaki dikenli kuyruklu yaban arısı larvaları, dikkatlerini çekti. Araştırmacılar, bu parazitle enfekte olmuş meyve sineklerini topladılar ve yaban arısı larvalarının nasıl geliştiğini gözlemlemek ve DNA’larını incelemek için laboratuvara getirdiler.
Larvalar olgunlaştıktan sonra yaban arıları, konak sineklerinden çıkarak birkaç saat boyunca yeni ortamlarını keşfettiler ve ardından araştırmacılar tarafından sağlanan bir substrata gömüldüler. Bu süreçte yaban arıları, 23 günlük bir koza aşamasına girerek büyümelerini tamamladılar. Daha sonra araştırmacılar, yaban arılarının hangi meyve sineği türlerini enfekte ettiğini bulmak için Drosophila cinsinden farklı meyve sineği türleriyle eşleştirmeler gerçekleştirdiler ve Drosophila acutilabella’nın da enfekte edilebildiğini keşfettiler.
Ayrıca, DNA veri tabanlarında yapılan incelemelerde, bu yaban arılarının izleri Drosophila melanogaster cinsinin genomik verilerinde de bulundu. Bu durum, yaban arılarının bu türü de enfekte edebileceğini gösteriyor. Bilim insanları, meyve sineklerinin laboratuvar testlerinde sıklıkla kullanılmalarına rağmen, şimdiye kadar dikkat çekmeyen bu yaban arısı türü hakkında öğrenilecek daha çok şey olduğunu vurguluyor.