Citi’nin Türkiye’deki Enflasyon Analizi
Citi, Türkiye’de enflasyondaki artışın, döviz kuru geçişkenliği ve fiyat dinamiklerindeki bozulmalar nedeniyle dezenflasyon sürecine yönelik daha temkinli bir yaklaşım gerektirdiğini vurguladı. Banka, mevcut verilere dayanarak Orta Vadeli Program’da (OVP) öngörülen dezenflasyon patikasının, gerçekçi olmaktan uzak olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Eylül ayı enflasyon verilerinin ardından Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar tarafından hazırlanan raporda, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), karmaşık bir dezenflasyon sürecinin yanı sıra zorlu bir makroekonomik ortam ve karmaşık bir likidite durumu ile karşı karşıya kalmaktadır” ifadesine yer verildi. Ekonomistler, ikinci çeyrekte gözlemlenen yatay büyümenin ardından, sıkılaşan finansal koşullar, özel tüketimdeki normalleşme ve zayıflayan ihracat gibi diğer faktörler nedeniyle 3. ve 4. çeyreklerde daralma beklediklerini belirtti.
Raporda, “Sonuç olarak, politika yapıcılar için ortaya çıkan stagflasyon benzeri ortamın yönetimi muhtemelen daha karmaşık hale gelecektir” denildi.
“Yıl Sonunda Enflasyonun Yüzde 45’in Altında Olmasını Bekliyoruz”
Banka ekonomistleri, ekonomik faaliyette beklenenden daha derin bir yavaşlama yaşanmasının erken bir gevşeme riskini artırabileceğini, bu durumun aynı zamanda vergi gelirlerini ve mali konsolidasyon çabalarını da olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Piyasa katılımcılarının bu risklere gelecekte daha fazla dikkat edeceği öngörüldü.
Citi, yıllık enflasyonun güçlü baz etkisi ile 2024 yılının geri kalanında düşüş eğilimi göstermesini beklediklerini belirterek, yıl sonunda enflasyonun yüzde 45’in bir miktar altına gerilemesini öngördüklerini ifade etti.