ABD’nin Ticaret Ortakları Üzerine Rapor
Bakanlık tarafından yapılan son açıklamada, “ABD’nin Başlıca Ticari Ortaklarının Makroekonomik ve Döviz Politikaları Raporu”nun Kongre’ye sunulduğu belirtildi. Bu rapor, ABD’nin mal ve hizmet ticaretinin yaklaşık %78’ini gerçekleştiren büyük ticari ortaklarının döviz politikalarının titizlikle değerlendirildiğini ortaya koymaktadır.
Açıklamada, ülkenin önemli ticaret ortaklarından hiçbirinin, Haziran 2024’e kadar olan dört çeyrek boyunca, etkili ödemeler dengesi ayarlamalarını engellemek ya da uluslararası ticarette haksız rekabet avantajı elde etmek amacıyla kendi para birimi ile ABD doları arasındaki döviz kurunu manipüle etmediği sonucuna varıldığı ifade edildi. Ayrıca, Haziran 2024’te sona eren bu dört çeyrek boyunca, hiçbir büyük ticaret ortağının ilgili yasa kapsamında gerekli tüm kriterleri sağlamadığı vurgulandı.
Güney Kore’nin İzleme Listesi’ne Dahil Edilmesi
Açıklamada, Hazine’nin döviz uygulamalarına ve makroekonomik politikalarına yakından dikkat edilmesi gereken temel ticaret ortaklarının bulunduğu “İzleme Listesi”ne de değinildi. Bu listenin içinde yer alan ülkeler şunlardır:
- Çin
- Japonya
- Güney Kore
- Singapur
- Tayvan
- Vietnam
- Almanya
Bu listeye daha önceki liste dışı kalan Malezya’nın yerine Güney Kore’nin eklenmesi dikkat çekti. Ek olarak, Hazine’nin Çin’e daha fazla şeffaflık talep ettiği ve Çin’in döviz müdahalesini açıklamaması ile döviz kuru politikasının temel özellikleri hakkında yeterli şeffaflığın olmaması nedeniyle büyük ekonomiler arasında aykırı bir konuma düştüğü belirtildi. Bu durum, Hazine’nin Çin’i daha yakından izlemesini zorunlu kılmaktadır.
Hazine’nin raporunda, Japonya’nın 29 Nisan, 1 Mayıs ve 11-12 Temmuz 2024 tarihlerinde yenin değerini güçlendirmek amacıyla dolar satarak döviz piyasalarına müdahale ettiği ifade edildi. Japonya’nın döviz işlemleri konusunda şeffaf olduğu ve döviz müdahalelerini her ay düzenli olarak kamuoyuyla paylaştığı vurgulandı.