Pakistan’ın din otoritesi, engellenen içeriklere erişim sağlamak amacıyla sanal özel ağ (VPN) hizmeti kullanımının İslam hukuku açısından yasak olduğunu açıkladı. Associated Press’in haberine göre, ülkenin İslami konularda hukuki danışmanlık veren anayasal kurumu, bu konuda önemli bir açıklama yaptı. Kurum, kötülüğün yayılmasını önleme sorumluluğunun altını çizdi.
Son dönemde Pakistan halkı, Şubat ayından bu yana engellenen sosyal medya platformu X’e erişim sağlamak için VPN uygulamalarına yönelmeye başladı. Bu durum, kullanıcıların daha geniş bir bilgiye erişim sağlama isteği ile bağlantılı olarak artış gösterdi. Ağustos ayında yapılan açıklamalarla birlikte, Pakistanlı yetkililer, VPN kullanımını düzenlemeye yönelik planlarını duyurdular. Ancak, ticari VPN’lerin engellenip engellenmeyeceği konusunda belirsizlikler sürerken, işletmeler ve serbest çalışanlar, hizmetlerini kaydettirmek için 30 Kasım 2024 tarihine kadar süre tanındı.
İslam İdeolojileri Konseyi Başkanı Raghib Naeemi, 15 Kasım Cuma günü yapılan resmi açıklamada, “Engelli veya yasadışı içeriklere erişmek amacıyla VPN kullanmak, İslami ve toplumsal normlara aykırıdır; bu nedenle bu tür uygulamaların kullanımı İslam hukuku çerçevesinde kabul edilemez” ifadelerine yer verdi. Açıklamada, “Ahlaksız veya yasadışı faaliyetlere erişim sağlamak için kullanılan her türlü teknolojinin İslami ilkelere göre yasak olduğu” vurgulandı. Yasadışı içerikler, “Ahlaksız ve cinsel içerik sunan web siteleri veya yanlış bilgi ile anarşiyi teşvik eden platformlar” olarak tanımlandı.
Aynı gün, Pakistan İçişleri Bakanlığı da VPN kullanımı ile ilgili bir açıklama yaptı. Bakanlık, teröristlerin bu araçları “Pakistan’da şiddet eylemleri ve finansal işlemleri kolaylaştırmak için” kullandığını belirterek, tüm “yasadışı” VPN’lerin engellenmesi çağrısında bulundu. Pakistan merkezli bir İngilizce yayın olan Dawn, Pakistan’da meşru amaçlarla VPN kullanımının hala izin verildiğini bildirdi. Bu kapsamda, bankacılık, yabancı diplomatik misyonlar, kurumsal işletmeler, üniversiteler, BT şirketleri, çağrı merkezleri ve serbest meslek sahipleri gibi sektörler yer alıyor.
Yetkililer, yukarıda belirtilen alanlarda faaliyet gösteren şirketleri ve serbest çalışanları, ay sonuna kadar Pakistan Telekomünikasyon Kurumu’na (PTA) VPN kayıtlarını tamamlamaya çağırıyor. Bu kayıtlara uymayan işletmeler, ilerleyen dönemlerde hizmet kesintileri ile karşılaşma riski taşıyor. Henüz bu engellemelerin nasıl uygulanacağına dair net bir bilgi bulunmamakla birlikte, yeni düzenlemelerin VPN kötüye kullanımını ve güvenlik risklerini azaltmayı hedeflediği belirtiliyor. Yetkililer, kayıtdışı VPN’lerin “hassas verilere” erişim sağlama potansiyeli nedeniyle Pakistan için güvenlik riski oluşturduğunu vurguluyor.