Yılmaz’ın Ekonomik Değerlendirmesi
Yılmaz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Türkiye’nin ekonomik durumuna dair önemli bilgiler paylaştı. Aşağıdaki ifadelerle, ülkenin ekonomik gelişmeleri ve dış ticaret rakamlarındaki olumlu eğilimler üzerine dikkat çekti:
Siyasi istikrar ve güven ortamının sağlanmasıyla birlikte, Orta Vadeli Program çerçevesinde uyguladıkları politikaların olumlu sonuçlarını almaya devam ettiklerini belirtti. Dış ticaret rakamlarındaki iyileşmenin, cari açık üzerinde pozitif bir etki yarattığına ve makro ekonomik göstergelerdeki iyileşmenin yatırımcı güvenini artırdığına vurgu yaptı.
- İhracat rakamları: 2024 yılı Ekim ayında, yıllık yüzde 3,6 artışla 23,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu, ihracatta tüm zamanların en yüksek Ekim ayı değeri oldu.
- Yıllıklandırılmış ihracat: 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla 262,3 milyar dolara ulaştı.
İhracattaki yukarı doğru ivmelenme ve ithalattaki azalış eğiliminin sürmesinin, dış ticaret açığına olumlu yansıdığına dikkat çekti. 2024 yılının ilk 10 ayında dış ticaret açığındaki iyileşmenin yıllık %30,4 seviyesinde olduğu belirtildi. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla 77,7 milyar dolara geriledi.
Dış ticaret göstergeleriyle birlikte, turizm sektöründeki kazanımların da dezenflasyon sürecini destekleyici bir nitelik taşıdığını ifade etti. Turizmin çeşitlendirilmesi ve yıl boyunca yaygınlaştırılması amacıyla kaydedilen gelişmelerle, yılın ilk 9 ayında turizm gelirinin yıllık %6,6 oranında artış gösterdiği ve üçüncü çeyrek itibarıyla yıllıklandırılmış turizm gelirinin 58,8 milyar dolara ulaştığı bilgisi verildi.
Yılmaz, öncelikli olarak fiyat istikrarını sağlamak amacıyla kararlılıkla uyguladıkları programların, makro ekonomik göstergelerin hızla iyileşmesine katkı sağladığını belirtti. Dezenflasyon sürecinin devam etmesi, cari açıktaki olumlu görünümün sürmesi ve rezervlerin güçlenmesi sonucunda, Türkiye’nin kredi notunun S&P tarafından bu yıl içinde ikinci kez yükseltildiğine dikkat çekti. Üç büyük kredi kuruluşunun, bir yılda iki kademe not artışıyla programlarına duydukları güveni göstermiş olduklarını vurguladı.
Yılmaz, önümüzdeki dönemde dengeli büyüme kompozisyonunun, azalan cari açığın, ekonomiye artan güvenin, iyileşen beklentilerin ve hızlanan dış kaynak girişinin enflasyondaki düşüşe önemli katkı sağlamasını beklediklerini belirtti.