Çin Ekonomisinde Canlanma Adımları ve Tahvil Piyasası Etkileri
Çin’in ekonomiyi canlandırma yönünde aldığı son kararlar, tahvil getirilerinde belirgin bir aşağı yönlü hareket oluşturdu. Son gelişmelerle birlikte, Çin tahvillerinde faiz oranları, yetkililerin zayıflayan ekonomiyi desteklemek amacıyla faizleri ve karşılık oranlarını azaltma sözü vermesi sonucu, tarihsel olarak en düşük seviyelere geriledi. Özellikle, 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi, ilk kez %1,8’in altına inerek önemli bir psikolojik eşiği aştı.
Bu haftanın başında, Çin’in en üst düzey karar alma organı olan Politbüro, yaklaşık 14 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği politika değişikliği ile “orta derecede gevşek” para politikası taahhüdünde bulundu. Bu durum, piyasalarda büyük bir etki yarattı ve özellikle tahvil piyasasında hareketlilik sağladı. Salgın döneminin başlangıcından bu yana, güvenli liman varlıklarına olan ilginin arttığı 2020 yılının başlarından bu yana en iyi haftalık yükselişini yaşayan Çin tahvilleri, yatırımcılar arasında güvenli bir alternatif olarak öne çıkıyor.
ANZ Kıdemli Stratejisti Zhaopeng Xing, bankaların yüksek miktarda nakit tutma eğiliminde olduğunu ve Çin Merkez Bankası’nın likiditeyi gevşek tutma beklentisinin, tahvil fiyatlarının artışına katkıda bulunduğunu belirtti. Xing, “Ancak piyasa, zaten bir faiz oranı indirimini fiyatlandırdığı için daha fazla düşüş için alan sınırlı” ifadelerini kullanarak, mevcut durumun sürdürülebilirliğine dikkat çekti.