Japon Gökbilimci, Ay’a Çarpan Gizemli Meteorun Anını Yakalamayı Başardı
Japonya’dan bir amatör gökbilimci, meteor olduğu düşünülen ve muhtemelen “Geminidler”den biri olan bilinmeyen bir cismin Ay’a çarptığı anı görüntülemeyi başardı. Bu olay, gökyüzünde nadir görülen bir fenomen olarak dikkat çekti.
Geminidler, ilk kez 1800’lü yılların ortalarında gözlemlenen, kuyrukluyıldız özellikleri gösteren bir asteroitten kaynaklanan sıra dışı bir meteor yağmurudur. Serena Whitfield’in kısa bir süre önce yayınladığı bir NASA blog yazısında, “Geminidlere neden olan enkaz, 3200 Phaethon olarak bilinen bir asteroitten kaynaklanıyor. Gökbilimciler Phaethon’u 1983’te keşfettikten sonra, bu asteroidin yörüngesinin Geminid meteorlarının yörüngesiyle örtüştüğünü fark ettiler. Bu durum, yıllık meteor yağmurunun kaynağının Phaethon olduğu fikrini destekliyordu. Çoğu meteor yağmuru kuyrukluyıldızlardan kaynaklansa da, Phaethon bir kuyrukluyıldız değil, Dünya’ya yakın bir asteroit olarak sınıflandırıldı.” şeklinde açıklanıyor.
Açıklamanın devamında şöyle deniliyor: “Bu sınıflandırma, Phaethon’un yörüngesinin bir kuyrukluyıldızın yörüngesine benzemesi ve NASA’nın STEREO uzay aracının 2009 ve 2012 yıllarında asteroidin Güneş’e en yakın yaklaşımında soluk bir kuyruk ve hızlı bir parlaklık tespit etmesi nedeniyle zaman zaman sorgulandı. Sonuç olarak, bazı gökbilimciler Phaethon’dan ‘kaya kuyrukluyıldız’ olarak bahsediyor, ancak ‘aktif asteroit’ terimi daha uygun olabilir; çünkü Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağında benzer nesneler de keşfedilmiştir.”
Yıllık olarak gözlemlenen bu meteor yağmuru, 2024 yılında 4 – 20 Aralık tarihleri arasında aktif olacak ve bu yılın zirve dönemi 13 – 14 Aralık tarihleri arasında gerçekleşti. Bu meteor yağmurundaki bazı cisimlerin daha büyük ve potansiyel olarak tehlikeli olabileceği öne sürülse de, atmosferimize giren meteorlar genellikle büyük bir oranda yanarak yok olurlar. Ancak, Japonya’daki Hiratsuka Şehir Müzesi’nin küratörü ve gökbilimci Daichi Fujii tarafından kameraya yakalanan görüntüler, bu asteroidlerin bazılarını Ay’a çarpabilir hale getirdi.
Fujii’nin X üzerinde de paylaştığı asteroit çarpma anının muhtemelen bir Geminid olduğu düşünülüyor, fakat bu, zaman zaman Ay’a çarpan diğer asteroid örneklerinden biri olma ihtimalini de içeriyor. Bu görüntünün kaynağını tam olarak belirlemek için, yapılmış diğer gözlemlerin de incelenmesi ve karşılaştırılması gerekecek.