Uçan Taksi Hayalleri Sona Erdi: Lillium İflas Etti
Teknoloji dünyası, uçan otomobil ve taksi üretme yolunda ilerleyen birçok girişimin iflasını görmeye alıştı. Bu girişimler arasında, Google’ın kurucularının da yer aldığı uçan otomobil şirketleri bulunuyor. Ancak şimdi, saatte 100 km hız yapabildiğini kanıtlayan ve büyük umutlar bağlanan bir başka uçan taksi üreticisi Lillium, iflasını duyurdu.
Başarısına dair piyasanın gösterdiği güvenin büyüklüğü, yatırımcıların AR-GE ve üretim süreçlerini hızlandırmalarına neden olmuştu. Dikey olarak inip kalkabilen, aynı zamanda uçak hızında hareket edebilen Lillium, başlangıçta şehir dışında yaşayan ancak şehir içinde çalışan yüksek gelirli iş insanları için pahalı helikopterlere alternatif bir ulaşım aracı olmayı hedefliyordu. Ayrıca, şehir içindeki trafiğe takılmadan bir yerden diğerine geçmek isteyen iş insanları için de benzer bir alternatif sunmayı planlıyordu. Ancak görünen o ki, askeri araçlar üreterek silah pazarında büyük paylar elde eden helikopter üreticileri, Lillium’un pazar payını artırmasına pek izin vermek istemedi.
Suudi Arabistan’ın 100 araç siparişi vermeyi planladığını açıklamasının ardından, 1.000 yeni çalışan alarak üretime hazırlanan Lillium, elektrikli motorları ile hem temiz, hem güvenli hem de hızlı bir ulaşım sağladığını kanıtlamıştı. Ancak hızlı büyüme sürecinin yan etkileriyle yüzleşmek zorunda kaldı ve işlerini sürdürebilmek için gerekli yatırımları bulamadı. Sonuç olarak, daha fazla devam edemeyeceğini açıklayarak faaliyetlerine son verdi ve çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kaldı.
Patentleri Satılacak
Alman şirketi, bir süredir VTOL (Dikey Kalkış ve İniş) elektrikli hava taksilerini test ediyordu. Araç, ilk uçuşunu 2017 yılında gerçekleştirdi ve uçuş testlerinin ilk aşamasını 2019’da tamamladı. Lillium, VTOL hava taksilerinin saatte 100 kilometreden fazla hızlarda uçabildiğini kanıtlamayı başarmıştı. 2019 yılında tanıttığı Lilium Jet prototipi, 300 km/s hıza ulaşabilme ve 300 kilometre menzil sunma kapasitesine sahip olmalıydı. Ancak bunun için gerekli finansman sağlanamadı.
Şirket, teknolojisi ve diğer varlıklarının geleceği hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Ancak patent avukatı Fabien Müller, bir gönderisinde Lillium’un fikri mülkiyetinin transferini yönettiğini belirtti. Bu durum, Lillium’un elindeki teknolojileri ve patentleri satmak veya potansiyel bir yatırımcının şirketi satın almasını beklemekten başka bir seçeneği kalmadığını gösteriyor.