Müzik Sektöründeki Dönüşüm
Günümüzde online müzik dinleme alışkanlığı, adeta vazgeçilmez bir hale gelmişken, fiziksel albüm satışları da oldukça tatmin edici bir şekilde devam ediyor. Koleksiyon yapmayı veya yüksek kaliteli ses deneyimini seven müzik tutkunları, CD ve plak albümlerini almaya devam ederek bu kültürü yaşatıyorlar.
Spotify’ın eski baş ekonomistinin, müzik sektörünün değerini on yıl boyunca takip eden yeni bir raporuna göre, müzik pazarı artık sinema sektöründen daha büyük bir ekonomik yapı haline dönüşmüş durumda. Müzik telif haklarının değeri, 2014 yılında 25 milyar dolar iken, günümüzde bu rakam 45,5 milyar dolara yükselmiştir. Bu durum, film sektöründeki telif haklarının toplam değerinin ise 33,2 milyar dolarda kaldığını gözler önüne seriyor. Bu veriler, müzik sektörünün büyümeye devam ederken, sinema sektöründe telif gelirlerinin azaldığını göstermektedir.
Retro Tarzda Müzik Dinlemek İçin 1 Milyar Dolar Harcama
Öte yandan, yalnızca ABD’de plak satışlarının 2024 yılı itibarıyla şirketlere 1 milyar dolar kazandırması bekleniyor. Bu durum, plak gelirlerinin sadece ABD’de değil, aynı zamanda küresel ölçekte CD gelirlerini geçeceği anlamına geliyor. Müzik endüstrisindeki gelir elde etme yöntemlerinde de önemli bir değişim yaşanmaktadır. 2023 yılı itibarıyla, canlı müzik performanslarından elde edilen gelirler, müzik çalmak için lisans ücreti ödeyen ticari mekanlardan (mağazalar, oteller vb.) sağlanan gelirleri geçmiştir.
- Müzik telif hakları 2014’te 25 milyar dolarken, 2023’te 45,5 milyar dolara yükseldi.
- Film sektöründeki telif haklarının toplamı 33,2 milyar dolarda kalmıştır.
- ABD’de plak satışlarının 2024’te 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
- Canlı müzik performansları, ticari mekanların müzik çalma gelirlerini geçmiştir.