Japonya’nın Perakende Sektöründe Maaş Artışları
Japonya’nın perakende sektörü, genellikle en cimri işverenler arasında yer almasına rağmen, üst üste ikinci yıl büyük maaş artışları teklif etmekte. Bu durum, şirketler açısından daralmış kar marjları, çalışanlar için daha fazla harcanabilir gelir ve merkez bankalarının olası faiz oranı artışlarına yeşil ışık olarak değerlendiriliyor. Ülkenin emek yoğun hizmet sektörü, uzun yıllar boyunca yarı zamanlı, düşük ücretli emekliler ve ev kadınlarından oluşan geniş bir iş gücünden faydalanarak, büyük ya da sürdürülebilir maaş artışları yapmaktan kaçınmayı başarmıştı.
Ancak, bu durum geçtiğimiz yıl değişmeye başladı. Hızla küçülen çalışma çağındaki nüfus ve artan enflasyon, Japonya’daki çalışanların %10’unu istihdam eden perakendecilerin, nitelikli personel çekme ve elde tutma konusundaki zorluklarını artırdı.
Merkez Bankası Başkanı’nın Açıklamaları
Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, geçen hafta bölgesel banka yöneticilerinin katıldığı bir toplantıda yaptığı açıklamada, “Ücret görünümü hakkında çok fazla olumlu konuşma yapıldı” ifadelerini kullandı. Merkez bankası, bu hafta sonu yapılması planlanan politika toplantısında, beklenen bir diğer faiz oranı artışını, hem hizmetler hem de üretilen mallar için daha yüksek fiyatları destekleyen daha yüksek ücretlerin sürdürülebilir bir “erdemli döngü” oluşturması bağlamında değerlendirdi.
Perakende, restoran, tekstil ve diğer endüstri sendikalarını temsil eden UA Zensen adlı grup, 2025 yılı için tam zamanlı çalışanlar için %6 ve yarı zamanlı çalışanlar için %7 oranında maaş artışı talep ediyor. Bu talep, ülkenin en büyük sendikası olan Rengo tarafından belirlenen %5’lik temel hedefin üzerinde bir artış anlamına geliyor.
2025 ücret seviyeleriyle ilgili müzakereler genellikle Mart ayı civarında sona eriyor ve sonuçlar birkaç ay sonra yürürlüğe giriyor.