Kendi sesimizin kaydını dinleyip de “benim sesim bu kadar çirkin mi?” sorusunu sormayan biri neredeyse yoktur. Ancak başkalarının ses kayıtları ile gerçek sesleri arasında böyle bir fark hissedilmez. Peki, bu garip durumun sebebi nedir? Neden kendi sesimizin kaydı, bize çok farklı gelir?
Cevap, havadan iletilen ses ile kemik yoluyla iletilen ses arasındaki farkta yatıyor. Tokyo Üniversitesi’ne göre, konuştuğunuzda ağzınızdan çıkan sesi hem havadan hem de boğazınızdan kulaklarınıza ulaşan titreşimlerin kulak zarınıza çarpmasıyla duyuyorsunuz. Ancak bir ses kaydını çaldığınızda, kayıttaki ses sadece havadan kulağınıza ulaşıyor. Bu da ona bambaşka bir nitelik kazandırıyor.
Havadan İletilen Ses ve Kemikten İletilen Ses
Hava yoluyla iletilen sesin beynimize yolculuğu, kulak kanalından kulağımıza girerek kulak zarımıza ulaşması ile başlar. Kulak zarı, bu titreşimleri kulağımızın derinliklerinde bulunan ve işitme kemikçikleri (malleus, incus ve stapes) olarak bilinen üç küçük kemiğe iletir. Bu kemikler, titreşimleri spiral biçimli bir organ olan kokleaya iletir ve koklea, bu titreşimleri elektrik sinyallerine dönüştürerek işitme sinirinden beyne gönderir. Beyinde, bu sinyaller bildiğimiz sesler olarak algılanır.
Kemikten iletilen ses ise biraz farklı bir mekanizma ile çalışır. Hava yerine, ses doğrudan kokleanın yanındaki kafatasındaki temporal kemikten titreşimler olarak iletilir. Bu titreşimler, elektriksel sinyallere dönüştürülerek beyne ulaşır. Örneğin, parmaklarınızı kulaklarınıza soktuğunuzda bile kendinizi mırıldanırken duyabilmenizin nedeni budur; ses, kafatasınızdan geçen titreşimler olarak iletilir.
İki Duyma Biçiminin Farklı Tonal Nitelikleri
Her iki duyma biçimi de nihayetinde aynı bilgiyi titreşimler yoluyla iletir; ancak bu iletim, sese biraz farklı tonal nitelikler kazandırır. Kendi sesinizin kaydını dinlemek, genellikle içsel olarak duyduğunuz yumuşak ve daha derin tonlara kıyasla tiz ve garip bir şekilde yüksek gelir. Bu durum, kemik iletiminin düşük frekanslı titreşimleri yükseltiyor gibi görünmesinden kaynaklanır. Sonuç olarak, sesiniz gerçekte olduğundan daha derin ve daha az tiz çıkmaktadır. Örneğin, parmaklarınızı kulaklarınıza bastırarak konuştuğunuzda, sesiniz çok daha derin bir ton alır.