Panasonic’in Kurucusunun Yapay Zeka Versiyonu
1918 yılında Matsushita Electric Housewares Manufacturing Works adıyla kurulan Japonya merkezli elektronik devi Panasonic, uzun zaman önce hayatını kaybeden kurucusu Kōnosuke Matsushita’nın yapay zeka versiyonunu geliştirdi. Matsushita, 1989 yılında vefat etti ve Panasonic, kişisel olarak eğittiği insan sayısının azaldığını belirterek, bu nedenle yapay zekanın oluşturulmasının gerekli olduğunu ifade ediyor.
Şirket, “Kurucumuz Kōnosuke Matsushita’nın yönetim felsefesini çalışanlarımızın doğru bir şekilde anlamalarının ve Temel Yönetim Politikamızın dayandığı bu felsefeyi gelecek nesillere aktarmamızın önemli olduğuna inanıyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı. Yapay zeka, Matsushita’nın kurucusu olduğu bir düşünce kuruluşu ve eğitim kurumu olan Panasonic’in Barış ve Refah İçinde Mutluluk (PHP) Enstitüsü tarafından dijital ortama aktarılan 3.000’den fazla kayıt, yazı, ders ve röportaj ile eğitildi.
Panasonic, Matsushita’nın düşünme ve konuşma tarzını taklit eden bir yapay zeka karakteri geliştirmek amacıyla Tokyo Üniversitesi’ne bağlı Matsuo Enstitüsü ile iş birliği yaptı. Japon devi, “Üretken yapay zeka teknolojisinin geliştirilmesi, geleneksel araştırma sorularının doğrulanmasına yeni bir yaklaşım sağlıyor ve daha önce imkansız olan disiplinler arası araştırmaları yenilikçi yöntemler kullanarak üstlenmemizi sağlayacağını umuyoruz” açıklamasında bulundu.
Kendisi Japonya’da ikonik bir statüye ulaşan Matsushita, sıkça “Yönetim Tanrısı” olarak anılıyor. Liderlik felsefesi ve lamba satışıyla başladığı iş alanını küresel bir güç merkezine dönüştürmedeki rolü nedeniyle büyük bir saygı görüyor. Matsushita’nın yazdığı 40’tan fazla kitabın çoğu, yıllar geçmesine rağmen günümüzde bile popülerliğini korumaktadır.
- 1968 tarihli The Path (Yol): Birçok Japon profesyonelinin mutlaka okunması gereken eserlerden biri olup, bireysel başarı ve kişisel gelişim konularına odaklanmaktadır.
- Not for Bread Alone (Sadece Ekmek için Değil): İşletmelerin toplumsal rolüne dair önemli bilgiler sunmaktadır.
Panasonic’in kurucusunu yapay zeka vasıtasıyla geri getirmesi, atalara saygının önemli olduğu Japonya’da muhtemelen pek de ürkütücü karşılanmayacaktır.