Trump Yönetimi’nin Çin’e Yönelik Yeni Hamleleri
Trump yönetimi, son günlerde yatırım, ticaret ve diğer konuları kapsayan bir dizi stratejik hamle ile Çin’i hedef almaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, ABD şirketlerini ya da mülklerini satın alma tekliflerini gözden geçiren Yabancı Yatırım Komitesi’ni, Çin’in teknoloji, enerji ve ABD’deki diğer kritik sektörlerdeki harcamalarını kısıtlamaya yönlendirmekte. Bu yazıda, Çin’in ABD teknolojisi, kritik altyapı, sağlık, tarım, enerji, hammadde ve diğer sektörlere yönelik yatırımlarını engellemek için “gerekli tüm yasal araçların” kullanılacağı taahhüt ediliyor.
Pekin’in “yabancı bir düşman” olarak nitelendirildiği bu yazıda, yapılması planlanan değişikliklerin “ABD teknolojisinin, gıda kaynaklarının, tarım arazilerinin, minerallerin, doğal kaynakların, limanların ve nakliye terminallerinin baş tacı mücevherlerini” korumak amacıyla gerekli olduğu vurgulanıyor. Yönetim ayrıca, Meksika’daki yetkilileri, Çin’den ithal edilen ürünlere kendi vergilerini koymaya teşvik etti. Çinli firmalar, Trump’ın ilk döneminde uygulanan tarifeleri aşmak için üretimlerini ABD’nin komşusu Meksika’ya kaydırmıştı.
ABD, ayrıca, ülkenin gemi üretimindeki hakimiyetine karşı koymak amacıyla Çin’in ticari gemilerinin kullanımı için ücret uygulanmasını önerdi. Bu adımlar bir arada değerlendirildiğinde, Trump’ın ikinci döneminde Çin’e yönelik en kapsamlı ve güçlü önlemler olarak öne çıkıyor.
Pekin’i Hedef Alan En Kapsamlı Adımlar
Geçtiğimiz hafta, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile telefon görüşmesi gerçekleştiren Çin Başbakan Yardımcısı He Lifeng, Trump’ın %10’luk gümrük vergisine ilişkin ciddi endişelerini dile getirdi. Birlikte ele alındığında, bu adımlar, Trump’ın ikinci döneminde Pekin’i hedef alan en kapsamlı ve güçlü eylemleri ifade ediyor. Bu hamleler, başkanın Çin ile Amerika’nın ticaret fazlasını azaltma anlaşmasını gerçekleştirme çabalarını daha karmaşık hale getirme riski taşıyor.
ABD Yabancı Yatırım Komitesi’ne (yabancı kuruluşların ABD şirketlerini veya mülklerini satın alma tekliflerini inceleyen bir komite) verilen talimatları içeren bu yazı, bu eylemlerin telaşının en etkili unsuru olarak öne çıkıyor. Pekin’den “yabancı bir düşman” olarak bahseden muhtırada, değişikliklerin “Amerika Birleşik Devletleri teknolojisinin, gıda kaynaklarının, tarım arazilerinin, minerallerin, doğal kaynakların, limanların ve nakliye terminallerinin temelini” korumak için gerekli olduğu ifade ediliyor.
Washington’daki Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nde kıdemli araştırmacı olan Martin Chorzempa, “Bu, Pekin için büyük ölçekli yatırımları müzakerelerde bir taviz olarak sunmayı umduğu bir süreçte büyük olasılıkla bir hayal kırıklığıdır. Bu durum, ABD’nin bu tür yatırımlara açık olup olmayacağı konusunda soru işaretleri yaratıyor.” değerlendirmesini yaptı.
Çin’in ABD’deki Yatırımları Geriliyor
Çin’in Kuzey Amerika’ya yaptığı yatırımlar, geçen yılın sonunda salgının en kötü döneminde görülen seviyelerin altına düştü. Bu düşüş, muhtemelen Trump’ın Kasım ayındaki seçiminin sonucunu bekleyen potansiyel yatırımcılardan kaynaklandı. ABD merkezli danışmanlık şirketi Rhodium Group’a göre, Çinli firmalar geçen çeyrekte Kanada, Meksika ve ABD’ye yalnızca 191 milyon dolarlık yeni yatırım yaptıklarını duyurdular. Bu rakam, bir yıl önceki aynı döneme göre %90’dan fazla bir düşüşü ifade ediyor.