5G Teknolojisi İçin Tarih Verildi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de 5G teknolojisinin teknik altyapısının oluşturulması için önemli bir tarih verdi. Bakan Uraloğlu, Anadolu Ajansı’na (AA) yaptığı açıklamalarda, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) 2025 Yılı Kurum Dışı İş Planı’nda yer alan bilgileri aktardı. Bu planda, bilişim sektöründeki hızlı gelişim ve artan kullanıcı taleplerinin, sabit hatlarda fiber altyapıya, mobil tarafta ise daha fazla spektrum ve yeni nesil haberleşme şebekelerine (5G ve ötesi) olan ihtiyacı artırdığına dikkat çekti.
Uraloğlu, dünyada bazı ülkelerde kullanılmaya başlanan 5G teknolojisinin Türkiye’de de İstanbul Havalimanı dahil olmak üzere 34 farklı noktada izin çerçevesinde denemelerinin yapıldığını hatırlattı. 4,5G hızından yaklaşık 10 kat daha hızlı olan 5G ile birlikte 6G’ye yönelik çalışmaların da yoğun bir şekilde sürdüğünü belirtti.
Bakan Uraloğlu, BTK’nın 5G için yetkilendirme ihalesinin gerçekleştirilmesine yönelik politika ve strateji önerilerinin belirlenmesine öncelik vereceğini vurguladı. Uraloğlu, şu ifadeleri kullandı:
“BTK, bu yıl içerisinde ihalesi yapılması planlanan 5G’nin teknik altyapısına odaklanacak. Kurum, 2026 yılında hizmete sunulması planlanan 5G için yıl sonuna kadar teknik altyapı çalışmalarını ve yetkilendirme süreçlerini tamamlayacak. Bu kapsamda, BTK tarafından hazırlanan 5G politika önerisi Bakanlığımıza sunulacak ve 5G yetkilendirmesine ilişkin politika belirlenecek.”
Mevzuatta 5G Dönüşümü Gerekli
Uraloğlu, BTK’nın yeni nesil mobil haberleşme teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik politika önerilerinin, dış paydaşların görüşlerinin de alınarak oluşturulması için çalışmalara başladığını dile getirdi. 5G ile birlikte “Small Cell” kurulumlarının yaygınlaşması ve gelişmesi önündeki engellerin kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca, güvenlik sertifikası süreçlerinin hızlandırılması amacıyla “Elektronik Haberleşme Cihazları Güvenlik Sertifikası Yönetmeliği”nde değişiklik yapılacağını belirtti.
Bakan Uraloğlu, mevcut yönetmeliğin yerine “Elektronik Haberleşme Cihazlarının Sertifikasyon Süreçlerine İlişkin Yönetmelik” yayımlanacağını ifade etti. Bu yeni düzenlemeyle, güvenlik sertifikası süreçlerinin sadeleştirileceği ve ölçüm süreçlerinin kısaltılacağı, dolayısıyla elektronik haberleşme hizmetlerinde tüketici faydasının ve refahının artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Uraloğlu, teknik altyapı çalışmaları ve yetkilendirme süreci ile ilgili politikaların yıl sonuna kadar kesinleşeceğini de sözlerine ekledi.