OpenAI CEO’su Sam Altman’dan Çarpıcı Açıklamalar
Bu hafta yaptığı açıklamalarla gündeme gelen OpenAI CEO’su Sam Altman, yapay zekanın günlük kullanımında ortaya çıkan enerji ve su tüketimi hakkında önemli bilgiler paylaştı. Altman, özellikle ChatGPT’nin sorgu başına tükettiği kaynakların oldukça düşük seviyelerde olduğunu vurguladı.
Altman, yaptığı açıklamada, “Ortalama bir ChatGPT sorgusunun sadece çok küçük bir su miktarına ihtiyaç duyduğunu” belirtti. Bu miktarın yaklaşık olarak 0.000085 galon su olduğunu ve bunun da yaklaşık bir çay kaşığının on beşte biri kadar olduğunu ekledi. Bu veriler, yapay zekanın günlük kullanımının çevresel etkilerinin düşündüğümüzden çok daha az olduğunu gösteriyor.
Su ve Elektrik Tüketimi Hakkında Detaylar
Altman, ayrıca, sorguların enerji tüketimi hakkında da önemli bilgiler verdi. Bir sorgunun ortalama olarak 0.34 watt saat enerji harcadığını belirtti. Bu miktar, bir fırının yaklaşık birkaç saniyede harcadığı enerji veya enerji tasarruflu bir ampulün birkaç dakika boyunca tükettiği enerji seviyesine denk geliyor. Altman, bu verilerle birlikte yapay zekanın uzun vadede maliyetlerinin, elektrik maliyetine yakınsaması gerektiğine işaret etti.
Şeffaflık ve Hesaplama Yöntemleri
Ancak, Altman’ın bu su ve enerji tüketimi verilerinin nasıl hesaplandığı konusunda şirket tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. OpenAI, bu konuda kamuoyunun merakını gidermek adına detaylı bilgi paylaşımında bulunmadı ve iddialara yönelik herhangi bir yorumda bulunmadı.
Yapay Zekanın Artan Enerji Gereksinimleri
Yapay zekanın gelişimiyle birlikte, bu teknolojilerin enerji tüketimi de giderek artıyor. Bu yılın başlarında, bazı araştırmacılar yapay zekanın yıl sonuna kadar Bitcoin madenciliğinden daha fazla enerji tüketebileceği öngörüsünde bulundu. Geçtiğimiz yıl yayımlanan bir makalede ise, Washington Post, GPT-4 tabanlı bir sohbet botunun 100 kelimelik bir e-posta hazırlaması sırasında yaklaşık bir su şişesi kadar su harcadığını belirtti. Ayrıca, su tüketiminin yapay zekanın çalıştığı veri merkezinin konumuna göre değişiklik gösterebileceği de ortaya kondu.
İlginizi Çekebilir: ChatGPT’ye “teşekkür ederim” demenin maliyeti ağır olabilir; peki bu maliyete değiyor mu?