VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, yoğun yatırımcı ilgisiyle gerçekleştirilen son sermaye benzeri tahvil ihracı sayesinde, yılbaşından itibaren uluslararası piyasalardan Türkiye’ye toplam 5,5 milyar dolar eşdeğerinde kaynak sağladıklarını açıkladı. Üstünsalih, Türkiye’nin en büyük 2. bankası olarak sermaye yapısını çeşitlendirmek ve güçlendirmek amacıyla adımlar attıklarını belirtti.
Üstünsalih, Nisan ayında gerçekleştirdikleri 550 milyon dolarlık uluslararası piyasalardaki ilk ilave ana sermaye tahvil ihracının ardından şimdi de 700 milyon dolarlık Basel III uyumlu sermaye benzeri tahvil ihracını başarılı bir şekilde tamamladıklarını ifade etti. Bu iki işlemle birlikte toplamda 1 milyar 250 milyon dolar tutarında sermaye hükümlerini haiz eurobond ihracı gerçekleştiren VakıfBank, 2024 yılında sermaye hükümlerini haiz eurobond ihracı gerçekleştiren bankalar arasında lider konumuna yükseldi.
İhraca dünya genelinden 100’e yakın yatırımcının ilgi gösterdiğini belirten Üstünsalih, işlem büyüklüğünün 2 katından fazla talep geldiğini ve getirinin ilk fiyat beklentisinden 37,5 baz puan iyileşerek %9 seviyesinde gerçekleştiğini vurguladı. Bu durumun uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ve VakıfBank’a olan güvenini yansıttığını dile getirdi.
“Sermaye Rasyolarımıza 125 Baz Puanlık Pozitif Katkı”
Üstünsalih, başarılı bir şekilde tamamlanan işlemin sermaye rasyoları üzerindeki etkisini değerlendirerek, “700 milyon dolarlık sermaye benzeri tahvil ihracının sermaye rasyolarımıza 125 baz puanlık pozitif katkı sağlayacağını” belirtti. Türkiye’nin en büyük 2. bankası olarak sermaye ihraçlarının da katkısıyla etkin bilanço ve sermaye yönetimini öncelikli olarak koruyacaklarını ve verimlilik odaklı bankacılık stratejilerine devam edeceklerini vurguladı.