Aldo Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Veli Doğan’ın V-Pyro Projesi
Aldo Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Veli Doğan, V-Pyro piroliz geri dönüşüm ve sıfır atık projesinin kauçuk, plastik, madeni yağ ve biyokütle atıklarının geri dönüşümünü kapsadığını vurguladı. Doğan, projede kendi patentli teknolojileriyle piroliz reaktörleri ve bağlı sistemlerin imalatını ve kurulumunu gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu projeyle kendi tesislerinde geri dönüşüm yaptıklarını da kaydeden Doğan, “Organik ve sentetik maddelerden biyokarbon, aktif karbon, nargile kömürü, odun sirkesi, odun katranı, yakıt katkı maddeleri, motorin, hidrojen ve elektrik üretiyoruz” ifadesini kullandı.
Piroliz Teknolojisinde Öncü V-Pyro
Haluk Veli Doğan, V-Pyro’nun organik maddeleri oksijensiz ortamda yüksek sıcaklıklarda termokimyasal olarak ayrıştıran piroliz sürecini kullandığını aktardı. Bu sürecin yalnızca atıkları azaltmakla kalmadığını, aynı zamanda birçok yüksek değerli yan ürün de oluşturduğunu belirtti. V-Pyro piroliz sistemleri ile sektörde yeni standartlar belirlediklerini ifade eden Doğan, “Teknolojimiz, 2023 yılında Sanayi Bakanlığı tarafından verilen Verimlilik Proje Ödüllerinde finalist oldu. Ayrıca, Hizmet İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği 2023 yılı Teknoloji Sağlayan Firmalar Çevre ve Sürdürülebilirlik ödüllerinde altın ödüle layık görüldük. Ürettiğimiz nargile ve barbekü kömürü ise Türkiye’nin kalite standartları TSE tarafından belgelenen ilk ve tek ürünüdür” dedi.
Kapsamlı Ar-Ge Çalışmaları ile Gelişmiş Çözümler Sunuyor
Haluk Veli Doğan, ekiplerinin piroliz reaktörlerinin verimliliğini ve çok yönlülüğünü artırmak amacıyla çevresel etkileri en aza indiren özel teknolojiler geliştirdiğini kaydetti. V-Pyro’nun Ar-Ge ekibi tarafından elde edilen önemli atılımlardan birinin hem organik hem de sentetik malzemeleri işleyebilen reaktörler geliştirilmesi olduğunu vurguladı. Doğan, piroliz reaktörlerinin her birinin kendi benzersiz uygulamalarına sahip değerli yan ürünler ürettiğini belirterek, “Piroliz teknolojileri ile biyokarbon, aktif karbon, nargile kömürü, odun sirkesi, odun katranı, yakıt katkı maddeleri, motorin, hidrojen ve elektrik elde edilebilmektedir” dedi. Bunun geleneksel atık yönetim yöntemlerine kıyasla önemli ölçüde daha az sera gazı emisyonu sağladığını vurgulayan Doğan, “Atıkları faydalı ürünlere dönüştürerek döngüsel ekonomiye katkıda bulunmakta ve daha sürdürülebilir bir geleceği teşvik ediyoruz” şeklinde konuştu.
Devam Eden Çalışmalar
Haluk Veli Doğan, atıkların piroliz yöntemi ile geri kazanımında elde edilen ürünlerin TSE ile standartlarının belirlenmesi, tarım uygulamaları için Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürütülen ürün lisanslandırma çalışmaları, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile yürütülen uygulama çalışmaları ve Mersin Üniversitesi İleri Teknoloji Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (MEITAM) ile ürün geliştirme çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.