Geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracat hacminde yüzde 17 oranında bir artış sağladıklarını belirten Fatih Doğan, en güçlü ivmenin demir-çelik ve hayvansal gıda sektörlerinde elde edildiğini vurguladı. Özellikle Mısır, Ukrayna, Yunanistan, Slovenya ve Birleşik Krallık pazarlarında üç haneli artışlar kaydettiklerini ifade etti.
Temmuz ayında Türkiye’nin 22,5 milyar dolarlık ihracatına Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) olarak yüzde 6,9 oranında destek verdiklerini kaydeden Başkan Fatih Doğan, kur politikası, sert rekabet ortamı, enerji ve girdi maliyetlerindeki yüksek artışlara rağmen küresel pazarda elde ettikleri kazanımları korumak için büyük fedakârlıklarla ilerlediklerini dile getirdi.
Doğan, “Yıllık bazda üretim maliyetlerimiz en az iki katına çıkarken bazı sektörlerde bu oran yüzde 120’leri aşmış durumda. Ancak döviz kurundaki artış yaklaşık yüzde 23 düzeyinde kaldı. Dolayısıyla, girdi maliyetleri ile döviz kurunun dengesizliği Türk ihracatçılarını küresel arenada tutunmakta zorluyor. Bu durumu, bölgemizin 7 aylık performansına baktığımızda mobilya, yaş meyve sebze, tekstil, hububat ve bakliyat sektörlerinde çarpıcı bir şekilde görebiliyoruz. Acilen girdi maliyetleri ile döviz kurunun dengelenmesini bekliyoruz” dedi.
Mısır Pazarında Güçlü Artış
AKİB, Mersin, Adana, Kayseri, Hatay ve Karaman illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde birçok ilden ve sektörden 27 bini aşkın üyesiyle zorlu şartlara rağmen “İhracatla Yükselen Türkiye” vizyonuna güçlü desteğini sürdürdüğünü vurgulayan Başkan Fatih Doğan, temmuz ayında en yüksek ihracat değerlerine Mısır, Irak ve Hollanda pazarlarında ulaştıklarını belirtti.
Doğan, “Türkiye’nin ve Akdeniz’in üretim gücünü Avrupa, Orta Doğu, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya pazarlarında en iyi şekilde değerlendirme çabası içindeyiz. AKİB olarak temmuz ayında en fazla ihracatı yüzde 365 artış ve 106,7 milyon dolar değer ile Mısır’a gerçekleştirdik. Irak, yüzde 29 artış ve 100,5 milyon dolar değer ile ikinci sırada, Hollanda ise yüzde 30 artış ve 87,5 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. İhracat hacmimizi en fazla artırdığımız ülkeleri incelediğimizde Mısır’ın ardından yüzde 187 artış ve 34,1 milyon dolar değer ile Ukrayna, yüzde 149 artış ve 25,3 milyon dolar değer ile Yunanistan, yüzde 122 artış ve 3,9 milyon dolar değer ile Slovenya, yüzde 100 artış ve 35,5 milyon dolar değer ile Birleşik Krallık geldi” dedi.