TCMB ve Kamu Maliyesine Etkisi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekonomistleri, TCMB’nin uyguladığı sıkı para politikalarının, Hazine ihaleleri üzerinden kamu maliyesine önemli katkılar sağladığını belirtiyor. Ali İzzeddin Çelebi, Alper Tunga Demir ve Ali Gencay Özbekler tarafından kaleme alınan bir blog yazısında, para politikasının kamu borçlanma maliyetlerini nasıl etkilediği detaylı bir şekilde ele alındı.
Yazıda, sıkı para politikasının uygulandığı dönemlerde, kısa vadeli faiz oranlarının politika faizi ile paralel bir şekilde arttığına dikkat çekiliyor. Aynı zamanda, enflasyon düşüşü beklentisinin uzun vadeli faiz oranlarını da düşürebileceği vurgulanıyor. Bu durum, bankaların borçlanma araçlarına yönelik risk iştahını artırırken, risk taşıma kapasitelerini de güçlendiriyor.
Bu çerçevede, tahvillerin yeniden ihraç edildiği ihalelerde talep eğrisinin esnekliğinin arttığı ve ikincil piyasadaki faiz değişimlerinin sınırlı kaldığı ifade ediliyor. TCMB ekonomistleri, tahvil fiyatları ile faiz oranları arasındaki negatif ilişkiyi göz önünde bulundurarak, daha yatay bir getiri eğrisinin, aynı miktarda borçlanma için Hazine’nin maliyetini azalttığına dikkat çekiyor.
Özellikle, TCMB’nin son parasal sıkılaşma döngüsüne odaklanıldığında, Hazine’nin yeniden ihraç ihalelerinde borçlanma maliyetlerinin ortalama olarak 40 baz puan azaldığı gözlemleniyor. Ekonomistler, bu durumun kamu maliyesine yaklaşık 6,8 milyar TL gibi önemli bir katkı sağladığını hesaplıyor.