Florida’daki Nükleer Santraldeki Timsah Popülasyonu
Florida’daki bir nükleer santralin soğutma kanallarında, şaşırtıcı bir şekilde Amerikan timsahı (Alligator mississippiensis) popülasyonu bulunuyor ve bu popülasyon sürekli olarak gelişmeye devam ediyor. Neyse ki, bu timsahlar filmlerdeki gibi radyoaktivite ile güçlenen mutantlardan oluşmuyor. Aksine, bu yapay yaşam alanı, tehlike altındaki türlerin popülasyonlarının yeniden canlanmasına yardımcı oluyor.
Turkey Point Nükleer Üretim İstasyonu’nun inşasına 1960’larda Güney Florida’nın sulak alan habitatında başlandı. Bu tesis, nükleer ünitelerin ısısını uzaklaştıran ve yaklaşık 2.700 dönümlük bir alanı kaplayan karmaşık bir soğutma kanalları sistemi ile donatılmıştır. Bölgenin yerleşik timsahlarından bazıları, onlarca yıl boyunca bu sistemden yararlanarak yaşamak, üremek ve yerel yok olma tehlikesinden kurtulmak için fırsat bulmuşlardır.
Turkey Point’te timsahların varlığı ilk olarak 1976 yılında bildirildi. O zamandan bu yana, tesis operatörü Florida Power and Lights, 8.000’den fazla timsah yavrusunu etiketleyerek izlemektedir. 2022 sezonu tahminlerine göre, nükleer santralin kanalı, 33 yuvayla timsah yuvası sayısında bir rekor kırdı. Ayrıca, toplam 512 ile etiketlenen ve serbest bırakılan yavruların sayısı bakımından üçüncü en yüksek sayıya ulaştı. Bu, Güney Florida ve Orta Amerika, Güney Amerika ve Karayipler’in bazı bölgelerine özgü olan bu savunmasız sürüngenler için son derece olumlu bir gelişme oldu.
Amerikan timsahları, 6 metreye kadar uzunluğa ulaşabilmektedir; ancak, vahşi doğada 4,2 metreden daha büyük olanları nadiren görülmektedir. Turkey Point’in bu timsahlar için oldukça avantajlı olan birkaç özelliği bulunmaktadır. Örneğin, bu kanallardaki sabit su seviyesi, yuvaların su altında kalma riskini azaltmakta ve ayrıca insan müdahalesi ile diğer hayvanların saldırılarından korunma sağlamakta.
Florida Power and Lights tarafından istihdam edilen bir biyolog olan Mike Lloret, 2024’te CBS News’e verdiği demeçte, “Burası onlar için bir sığınak, burada güvendeler. Florida ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en yoğun yuvalama alanlarından birine sahibiz” diyerek durumu özetlemiştir.
Elbette, bu kanallar avantajlı bir ortam sağlıyor olsa da, mükemmel bir sığınak değiller. ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi, 2019 yılında yaptığı incelemelerde kanal sistemindeki kötü su kalitesinin timsahlara ve yaşam alanlarına zarar verdiğini tespit etti ve bu durum, Biyolojik Çeşitlilik Merkezi’nin sert bir uyarı yayınlamasına yol açtı. 2010’ların ortalarında, besin zincirinde büyük problemlere neden olan bir şekilde deniz çayırlarının ve alglerin çökmesine yol açan su tuzluluğundaki ani artış gibi zorluklara rağmen, Turkey Point’deki Amerikan timsahları, avlanma, kirlilik ve yaşam alanlarının kaybıyla mücadele eden doğanın diğer bölgelerindeki timsahlardan daha iyi bir durumda görünmektedir.
Lloret, WTTW ile yaptığı son röportajda, “Dişiler yuva yapmak için geliyor, erkekler dişilerin peşinden koşuyor ve burada doğan yavruların hepsi burada kendilerini büyütüyorlar. Daha doğal alanlarda kaybolan mükemmel izole yuvalama alanlarımız var” ifadelerini kullanarak, bu alanın timsahlar için sağladığı avantajları vurgulamıştır.