Burgan Bank bünyesindeki ON Dijital Bankacılık ve PwC çatısı altındaki Strategy&, dijital bankaların hem küresel hem de yerel ölçekteki potansiyelini ortaya koyan kapsamlı bir Dijital Bankacılık Raporunu paylaştı.
Yapılan açıklamalara göre, dünya genelinde dijital bankaların sayısı hızla artarken, Türkiye’de uzaktan müşteri ediniminin geleneksel şubeleri geride bıraktığı ve gelişmiş bankacılık uygulamaları ile dijital bankacılığın önemi giderek daha fazla öne çıktığı vurgulanıyor. ON Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Halil Özcan, “Yapay zekanın finansal teknolojiler alanında yaygınlaşmasıyla birlikte, dijital banka sayısı artarken sundukları hizmetlerin kalitesi de yükselecek” ifadesini kullandı.
Küresel ölçekteki dijitalleşmenin güçlenmesi ve farklı paydaşlarla artan koordinasyonun etkisiyle, müşterilerin dijital bankalara olan ilgisinin önümüzdeki dönemde daha da büyümesi bekleniyor. Rapor, mobil veri tüketimindeki artışın dijital bankacılığın karlılığını artıracağına dikkat çekiyor ve dijital bankaları mercek altına alarak, bu bankaların farklılaşma noktalarını ve sektörün geleceğini şekillendiren dinamikleri inceliyor.
Dijital Bankacılığın Farklılaşma Noktaları
Dijital bankalar, tamamen dijital ve kişiselleştirilebilir olmaları, farklı alt segmentlerin ihtiyaçlarına odaklanmaları ve geniş bir ürün-hizmet ekosistemi sunmalarıyla dikkat çekiyor. Rapor, dijital bankacılığı şekillendirecek başlıca faktörleri şu şekilde sıralıyor:
- Açık veri paylaşımı
- Merkeziyetsizleşme
- Hiper kişiselleştirmeye yönelik teknolojiler
Büyüme odaklı dijital bankaların, karlılığa öncelik vermeye başlamasıyla birlikte bazı dijital bankaların karlı finansal pozisyonlara ulaştığı ifade ediliyor. Bu noktada güven oluşturma, ana banka olma ve geniş ürün ile hizmet sunabilme yetkinliklerinde de önemli ilerlemeler kaydedildiği vurgulanıyor.
Mobil Veri Tüketimi ve Dijital Bankaların Geleceği
Rapor, dijital bankacılık ekosisteminin global ölçekteki gelişimi ve geleceğe dair içgörülerini şu şekilde özetliyor: “Artan dijitalleşme ile 2018-2022 döneminde üç kata yakın artışla 1 milyon 300 bin petabayt seviyelerine ulaşan mobil veri tüketimi, dijital bankaların ivme kazanmasına katkı sağladı. Mobilin üstel gelişiminin devam etmesiyle birlikte dijital bankaların, mobil platformlardan yeni müşteri kazanımı ve derinleşme konularında önemli bir ilerleme kaydetmesi bekleniyor.”
Halil Özcan, dijital bankacılığın artık yalnızca alternatif bir model olmaktan çıkıp, finansal sistemin geleceğini şekillendiren bir güç haline geldiğini belirterek, Türkiye’de uzaktan müşteri ediniminin, şubeden edinimi geçmesinin dönüşümün hız kazandığını gösterdiğini aktardı. Özcan, “Yarışta sadece dijital olmanın yetmeyeceğini” vurgulayarak, “Dijitalleşmenin sağladığı maliyet avantajını müşterilerine fayda olarak sunabilen, açık finans, gömülü bankacılık ve yapay zeka destekli hizmetler sayesinde kesintisiz ve hiper kişiselleştirilmiş deneyimler sağlayan dijital bankalar rekabette öne çıkacak. Yapay zekanın finansal teknolojiler alanında yaygınlaşmasıyla birlikte, dijital banka sayısı artarken sundukları hizmetlerin kalitesi de yükselecek” dedi.
PwC Şirket Ortağı ve Danışmanlık Hizmetleri Lideri Serkan Tarmur, dijital bankaların, bankacılık sektörü içinde önemli bir boşluğu doldurduğunu ifade ederek, “Önümüzdeki dönemde daha da başarılı olmalarını sağlayacak faktörün inovatif ve çevik olmalarıyla beraber hızlı karar alabilme yetkinlikleri olacağına inanıyorum” değerlendirmesini yaptı.