Türkiye Kalkınma Yatırım Bankası (TKYB), 2025 yılının ikinci çeyreğine ilişkin finansal ve operasyonel başarılarını kamuoyu ile paylaştı. Banka, ilk altı aylık dönem içinde toplam aktiflerini geçen yılın aynı dönemine kıyasla %28,6 oranında artış göstererek 185 milyar TL seviyesine ulaştırdı. Aynı zamanda, yüksek katma değerli projelere sağlanan finansman desteğini genişleterek kredi hacmini 109,3 milyar TL’ye çıkardı ve bölgesel kalkınmaya katkı sağladı.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü Ibrahim Öztop, yaptığı açıklamada, “Deprem felaketinden etkilenen bölgelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasını desteklemek amacıyla yeni girişimlerde bulunuyoruz. 23 Mayıs 2025 tarihinde, 6 Şubat 2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilin yanı sıra komşu 7 ildeki istihdamı artırmaya yönelik Dünya Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında 500 milyon ABD Doları tutarında yeni bir kredi anlaşması imzaladık. Bu kaynak, bölgedeki işletmelerin yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanması, mevcut istihdamın korunması ve yeni istihdam alanlarının oluşturulması amaçlarını taşıyor. Bu sayede, geniş bir yelpazede KOBİ’lerden büyük ölçekli şirketlere kadar finansman sağlayarak bölgenin sürdürülebilir ekonomik toparlanmasına önemli katkılarda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.
Stratejik Projelerde Yatırım Bankacılığı ile Katma Değer Yaratıyoruz
2025 yılının ilk yarısında yatırım bankacılığı faaliyetlerini etkin ve verimli bir şekilde sürdüren Öztop, “Sermaye piyasaları ve finansal danışmanlık alanındaki uzmanlığımızla, kamu ve özel sektör kuruluşlarına sunduğumuz hizmetleri çeşitlendirmeye devam ediyoruz. Özelleştirme İdaresi’ne bağlı enerji santralleri ve liman projeleri başta olmak üzere toplam 15 özel sektör projesinde münhasır finansal danışmanlık görevini üstlendik. Bu kapsamda, Kalamış Yat Limanı’nın işletme hakkını 5 Şubat 2025 tarihinde devrettiğimiz gibi, diğer liman ve enerji projeleri üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca, teknoloji, start-up, gıda ve e-ticaret gibi stratejik sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin ortaklık ve finansman süreçlerinde aktif rol alarak, yatırımcılar ile güçlü bağlar kurmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yatırım bankacılığı alanındaki önemli bir diğer gelişme ise, Kalyon Güneş Teknolojileri’nin halka arzında lider kurum olarak görev almak oldu. Ayrıca, Tarfin Tarım A.Ş. adına, Kalkınma Yatırım Varlık Kiralama A.Ş. aracılığıyla toplam 400 milyon TL tutarında iki ayrı sukuk ihracını başarıyla tamamladıklarını belirtti.
Girişimcilik Ekosistemine Uzun Vadeli ve Sürdürülebilir Katkılar Sağlıyoruz
İbrahim Öztop, girişimcilik ve inovasyon alanında da bankanın çalışmalarını sürdürülebilir bir şekilde devam ettirdiğini vurguladı. “2025 yılının ilk yarısında, Türkiye Kalkınma Fonu’nun girişimcilik ekosistemine aktardığı toplam kaynak, 37 doğrudan yatırım için 26,2 milyon USD, 7 fon yatırımı için 23,4 milyon USD ve yaklaşık 9,7 milyon USD tutarında TÜBİTAK BiGG girişimleri olmak üzere toplamda 59 milyon USD’yi aşmıştır. Yılın ikinci yarısında da, hem doğrudan hem de dolaylı yatırımlarımızla, Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon alanındaki merkezi rolümüzü daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşümde Liderlik
Bankanın sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda yürüttüğü çalışmaların önemine dikkat çeken Öztop, “Sürdürülebilirlik alanında gösterdiğimiz güçlü performansı daha ileri seviyelere taşımak gurur verici. Sürdürülebilirlik temalı kredi portföyümüz, toplam kredi portföyümüzün %96’sını oluşturuyor. Elde ettiğimiz kaynakların %61’ini yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine yönlendiriyoruz. Türkiye’deki yenilenebilir enerji projelerinin yaklaşık %7’sinin finansmanı Bankamız aracılığıyla sağlanmış olup, bu projeler sayesinde yaklaşık 4,2 milyon ton CO₂ emisyonunun azaltılmasına katkı sağlıyoruz. Gelecek dönemde de iklim dostu yatırımların teşvik edilmesine devam ederek, ülkemizin yeşil dönüşüm sürecine aktif destek vermeyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.