Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yayımlanan 2021-2025 Eylem Planında yer alan Uluslararası Stratejik İttifaklar ve İş birlikleri başlığı altında yer alan TEKNOVISA Programı hayata geçiriliyor.
Program; İç İşleri Bakanlığı, Dış İşleri Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek Ofisleri ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın iş birliği ile gerçekleşecek.
Teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yetenekler ile yenilikçi iş modelleri ve derin teknolojiye dayalı girişimi olan girişimcilere özel vize uygulaması, TEKNOVISA Programı’nın hayata geçirileceği duyuruldu. “Stratejik İttifak” kurulacak ülkeler özelinde ise karşılıklı serbest dolaşım imkanlarının oluşturulmasına yönelik adımlar atılacağı bilgisi 2021-2025 Eylem Planında yer aldı.
TEKNOVISA Programı ile Türkiye’de girişimciliğin desteklenmesi kapsamında, derin teknoloji alanında faaliyet gösteren girişimcilerin başka ülkelerde serbest dolaşımını sağlayacak vize uygulamasına başlanacak.
Geçtiğimiz günlerde teknoloji girişimciliğinin gelişim hızının artırılarak bu alandaki ekosistemin daha da güçlendirilmesi amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili paydaşlarla iş birliği içinde hazırlanan “Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi” konulu genelge Resmi Gazete’de yayımlandı. “Ulusal Teknoloji Girişimciliği Strateji Belgesi”nden yapılan derlemeye göre, söz konusu belgede, Türkiye girişim ekosistemi, 5 ekosistem bileşeni altında incelenerek Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla teknoloji girişimciliğini güçlendirici 30 strateji ortaya konuldu.
Bu kapsamda, Türkiye teknoloji girişimciliğinin Avrupa’daki önde gelen ekosistemlerle yakınlaştırılması birincil öncelik olarak kabul edilecek. Londra, Berlin, Paris gibi şehirlerle vatandaşların yoğun oldukları merkezlerdeki fonlar, hızlandırıcılar, meslek yatırım ağları gibi aktörlerle yakın iş birlikleri tesis edilecek.
TEKNOVISA Programı ile hedeflenenler:
- Tekno girişimlerin bu pazarlarda daha fazla yer alabilmelerine yönelik ön açıcı tedbirler alınacak.
- Teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yeteneklerle yenilikçi iş modelleri ve derin teknolojiye dayalı girişimi olan girişimcilere özel vize uygulaması olarak hayata geçirilecek.
- Girişimci vizesiyle yurt dışından gelmiş girişimlerin Türkiye’ye göç etmesini sağlayacak kolaylaştırıcı ve teşvik edici bir mekanizma geliştirilecek.
- “Stratejik ittifak” kurulacak ülkeler özelinde karşılıklı serbest dolaşım imkanlarının oluşturulmasına yönelik adımlar atılacak.
- Yurt içinde ve farklı ülkelerde yaşayan teknoloji liderlerinden oluşan bir mentorluk ağı oluşturulacak.
- Bu ağda yer alan liderlerin, ülkeyi uluslararası arenada temsil etmeleri beklenecek. Bunların, kamu politikaları oluşturulmasında ve küresel potansiyeli olan tekno girişimlerin yurt dışına açılma süreçlerinde destekleri alınacak.
- Yenilikçi iş modelleri ve derin teknolojiye dayalı ve küresel boyutta başarı potansiyeline sahip girişimlerin ülkeye kazandırılması amacıyla özel bir destek programı hayata geçirilecek.