2023-2025 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) 4 Eylül 2022 tarihli Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Türkiye ekonomisinin 2023-2025 dönemi ile ilgili yol haritası niteliği taşıyan yeni OVP çerçevesinde, dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelere yer verilmiştir. Cumhurbaşkanı Kararı ile kabul edilen Program, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından üç yıllık bir perspektif ile hazırlanmaktadır. Program ile amaçlanan; 2023-2025 yılları arasında kamu kurumlarının bütçelerinin hazırlanmasında, yasal ve idari düzenlemelerin gerçekleştirilmesinde, karar alma ve uygulama süreçlerinde programda belirlenen hedef ve önceliklere uyum sağlanmasıdır.
Orta Vadeli Programda; Makroekonomik Hedefler ve Politikalar bölümündeki sekiz başlıktan ikincisi olan “Yeşil Dönüşüm” başlığı altında çeşitli politika ve tedbir ele alınmıştır.
Yeşil büyüme ve yeşil dönüşüm kavramları çevre odaklı sürdürülebilir ekonomik büyüme” modelini benimsemektedir. Yeşil dönüşüm kavramı temelde iklim değişikliği ve kaynakların verimli kullanımı için geliştirilmiş olmakla birlikte hem ekonomik hem de çevresel sürdürülebilirliği de içine alan geniş bir anlamı vardır. Bu kapsamda amaçlanan; yenilenebilir enerji kullanımı teşviki sebebiyle daha az karbon yoğun olana geçiş fırsatı ve küresel ekonomimizi işleten faaliyetlerde sera gazı emisyonlarının azaltılması veya ideal olarak yok edilmesidir. Avrupa Birliği’nin 2019 yılında açıkladığı büyüme yol haritası AB Yeşil Mutabakatı’nda da yeşil dönüşümün gerekliliği vurgulanmıştı.
Orta Vadeli Programda “Yeşil Dönüşüm” başlığı altında ele alınan politika, tedbir ve hedefler özetle aşağıdaki gibidir:
- Sanayi, ticaret, ulaştırma, çevre ve enerji alanlarında yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonomiye geçişi destekleyici yeni yaklaşımlar, dış finansman imkânları da dikkate alınarak destek ve kredi teşvik mekanizmaları çerçevesinde hayata geçirilecek; başta geri dönüşüm teknolojileri olmak üzere verimlilik artıran ve sera gazı emisyon artışını sınırlamayı hedefleyen yatırımlar desteklenerek uluslararası ticaret alanında iklim değişikliği politikalarıyla uyumlu şekilde ihracatın rekabet gücü artırılacaktır.
- Üretimin kritik alanlarındaki ihtiyacın dışında kalan atık ithalatının azaltılmasına yönelik tedbirler alınarak, Sıfır Atık uygulamaları hane halkını da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacaktır.
- Avrupa Birliği’nin uygulamaya sokacağı Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) düzenlemesinden en hızlı şekilde etkilenecek sektörler için en düşük maliyetli emisyon azaltımına yönelik politikalar belirlenerek hayata geçirilecektir.
- Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla enerji ve üretim kaynaklarını verimli bir şekilde kullanan, çevre dostu üretime yönelik yatırımlar desteklenecektir.
- Yeşil dönüşümü hızlandırmak amacıyla tarım, sanayi, ulaştırma ve enerji sektörlerinde olmak üzere yeşil teknolojilere sahip AR-GE çalışmaları desteklenerek yeşil üretim için gerekli teknolojiler geliştirilecek ve yaygınlaştırılacaktır.
- Yeşil OSB ile yeşil endüstri bölgesi sertifikasyon sistemi tamamlanarak, çevreye duyarlı, sürdürülebilir sanayi ve döngüsel ekonomi alanları oluşturulmasına hız verilecektir. Yeşil bankacılık uygulamalarının geliştirilmesi sağlanacak ve yeşil yatırımlar desteklenecektir.
- İşgücü piyasasında adil geçiş sağlanması için de önlemler alınarak, finansal sektörün düzenleyici çerçevesi sanayinin yeşil dönüşümünü kolaylaştıracak şekilde geliştirilecektir.
Orta Vadeli Program (2023-2025)’ın tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.