Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, her yıl milyonlarca ton plastik atık doğaya zarar veriyor. Plastik kirliliği ve karbon emisyonunun azaltılması amacıyla, girişimciler miselyumu keşfetti. Miselyum, mantarın toprak altındaki kök kısmıdır ve plastik yerine kullanılan biyobozunur bir malzeme olarak öne çıkar.
Miselyum, otomotiv sanayinden dekorasyona, ürün paketlemesinden ürün korumaya kadar birçok alanda kullanılabilir. Mimbiosis firmasının kurucu ortağı Gökçe Işık, tekstil atıklarını miselyumla dönüştürdüklerini ve elde ettikleri malzemenin 2 ay içinde çözünebildiğini belirtiyor. Bu özellik, ürünlerin kullanım sonrası doğaya zarar vermeden yok olmasını sağlar.
Karbon Emisyonunu Azaltan Yenilikçi Malzeme
Miselyum, plastik köpük yerine kullanıldığında karbon emisyonunu ciddi şekilde azaltır. Mimbiosis’un ürünleriyle metreküp başına 324 kilogram karbon emisyonu azalır. HAU Biyoteknoloji kurucusu Mehmet Çerkezoğlu ise miselyumu doku mühendisliğiyle birleştirerek geri dönüşüm ihtiyacını ortadan kaldıran ürünler geliştirdiklerini söylüyor.
Miselyum: Doğa ve İnsan Dostu Çözüm
Miselyumdan üretilen malzemeler, sağlığa zarar vermez ve ekolojik dengenin korunmasına katkı sağlar. Doğal süreçte çözünebilen bu malzemeler, insanların ve doğanın dostudur. Covid-19 salgını ve iklim değişikliğinin doğanın insanlara tepkisi olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, insanların bu tür yeniliklere talep etmesinin önemli olduğunu belirtiyor.
Plastiğe alternatif olarak miselyumu tercih etmek, doğanın korunması ve karbon emisyonunun azaltılması için önemli bir adımdır. Bu yenilikçi malzeme, geleceğin sürdürülebilir dünyasına katkı sağlamak adına umut verici bir çözümdür.