Çin, uzay keşif ve gözlem programında önemli bir kilometre taşına ulaşarak, Long March (Uzun Yürüyüş) roketleriyle gerçekleştirdiği 500. fırlatışı tamamladı. Xinhua haber ajansının bildirdiğine göre, “Yaogan-39” uydularının beşinci grubunu taşıyan Long March 2D roketi, Şiçang Uydu Merkezi’nden başarıyla fırlatılarak uzaktan algılama özellikli 3 uydunun yörüngeye yerleştirilmesini sağladı.
Uydular, fırlatma sonrasında planlanan yörünge konumuna ulaşırken, bu olay aynı zamanda Long March roket ailesiyle gerçekleştirilen 500. taşıma görevini simgeliyor.
Çin’in ilk yerli uydu deneyimi olan Dongfanghong 1, 1970 yılında Long March 1 roketiyle uzaya gönderilmişti. O günden bu yana, devlete ait Çin Uzay Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Şirketi’ne (CASC) bağlı olarak faaliyet gösteren Pekin’deki Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi (CALT) ve Şanghay’daki Şanghay Uzay Uçuşu Teknolojisi Akademisi (SAST) tarafından tasarlanan 20 farklı Long March roket modeli üretildi.
Toplamda 500 fırlatışın 297’si CALT tarafından geliştirilen Long March modelleriyle, 203’ü ise SAST tarafından geliştirilen modellerle gerçekleştirildi.
Çin, bu yıl içinde gerçekleştirdiği 59. fırlatışıyla bir kez daha uzaydaki etkinliğini göstermiş oldu. Long March 2D roketi, SAST tarafından üretildi ve Alçak Yer Yörüngesi’ne 4 tona kadar, Güneş Eş Zamanlı Yörünge’ye ise 1,3 tona kadar yük taşıma kapasitesine sahiptir.