Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, siber suçların 2023 yılında maliyetinin 8 trilyon doları aşmasının beklendiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye’de her 3 dakikada bir kötü niyetli siber saldırının gerçekleştiğini bildirdi.
İşletmelerin dijital dönüşüm süreçlerine destek veren Vodafone Business, yeni Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, siber güvenlik konusundaki önemli gelişmeleri paylaştı. Siber güvenlik alanında proaktif bir yaklaşım benimseyen şirket, Ankara’daki Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’nde 500’den fazla metrik ile sistem izleme, raporlama ve şüpheli olaylara anında müdahale gibi hizmetler sunuyor. Aynı zamanda işletmelere siber güvenlik altyapılarını oluşturma ve geliştirme konularında proje bazlı çözümler sunuyor.
Kestioğlu, şirketin mobil operatör olarak başladığını ancak son 5-6 yılda bulut altyapısına ciddi yatırımlar yaptığını ve “kullandığın kadar öde” modeliyle kurumların bilişim teknolojisi ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti.
Yapay zeka ve 5G teknolojilerinin kullanımının artmasıyla veri miktarının arttığına dikkat çeken Kestioğlu, web tabanlı uygulamaların bulut sistemini kullanmaya başlamasıyla güvenlik açıklarının da arttığını vurguladı. Siber suçların 2023’te 8 trilyon doları aşması ve 2025’te 10 trilyon doları aşması bekleniyor. Türkiye’de her 3 dakikada bir kötü niyetli siber saldırı gerçekleşiyor. İlk 6 ayda yaklaşık 684 bin kötü niyetli siber saldırı gerçekleşti ve bu saldırılar geçen yıla göre %160 arttı.
Kestioğlu ayrıca, siber güvenlik saldırılarının çeşitli sektörlere yönelik olduğunu ve özellikle e-para ve elektronik ticaret faaliyetlerini yürüten şirketlerin hedef alındığını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile işbirliği yaparak kamunun bulut altyapılarına geçişini destekleyen Vodafone Türkiye, gelecekteki dijital dönüşüm süreçlerine katkı sağlamayı hedefliyor.