Merkez Bankası’nın kredi kartından nakit çekim işlemlerine faiz düzenlemesi, nakit avans ve döviz yatırımlarını sınırlama amacı taşıyor. Bu kararla birlikte, ihtiyaç kredisi ve nakit avans faiz oranları %5’e çıkarıldı, nakit avans kullanımının azaltılması ve TL’nin değerinin korunması hedefleniyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nakit ihtiyaçlarının finansmanında kullanılan kredi kartlarından nakit avans çekim işlemlerine yönelik önemli bir faiz düzenlemesi yaptı. Geçtiğimiz cumartesi (16 Mart) duyurulan bu yeni düzenleme ile kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından yapılan nakit çekim işlemlerinde uygulanan faiz oranları, ihtiyaç kredisi faiz oranlarıyla uyumlu hale getirilerek yükseltildi. Bu adımın arkasında, özellikle nakit avans kullanımını ve döviz yatırımı yapma eğilimini sınırlama amacı yatıyor.
Karara göre, daha önce aylık azami akdi faiz oranı %4,42 olarak belirlenen ihtiyaç kredisi ve nakit avans faiz oranları, %5 seviyesine çıkarıldı. Bu düzenleme ile birlikte, ihtiyaç kredisi ve nakit avans faiz oranları eşitlenmiş oldu.
Nakit Avans Kullanımının Sınırlanması ve Döviz Alımına Müdahale
Kararın arkasındaki ana motivasyonlardan biri, kredi kartı ve ihtiyaç kredileri tarafında yaşanan hızlı büyümeyi kontrol altına almak. Uzmanlara göre, bu hamle ile düşük faizli nakit avanslara olan ilgi azaltılarak, özellikle seçim öncesi dönemde artış gösteren nakit avans ile yapılan döviz yatırımlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Şirketlerin TL’ye Geçişine Yönlendirme
Merkez Bankası ayrıca, gerçek ve tüzel kişiler için uygulanan Türk Lirası (TL) payı hedeflerini de güncelledi. Bankalara, tüzel kişi müşterilerini dövizden TL’ye geçmeye ikna etme görevi verildi. Daha önce belirlenen TL payı hedeflerine ulaşılamaması halinde uygulanacak komisyon oranlarının artırılması gibi önlemler de alındı.
Taksit Sınırlamaları ve Limit Düzenlemeleri
TCMB’nin nakit avans kullanımını sınırlamaya yönelik adımları bununla da sınırlı kalmadı. Geçtiğimiz haftalarda, kredi kartlarından nakit avans çekiminde taksit sayısı 12’den 3’e düşürüldü ve nakit avans limit oranları azaltıldı. İlk kez müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesi de 6 aydan 3 aya indirildi.
Bu yeni düzenlemeler, TCMB’nin finansal istikrarı sağlama ve makroekonomik dengeyi koruma amacı doğrultusunda atılan adımlar olarak görülüyor. Nakit avans kullanımının ve döviz yatırımının sınırlandırılması, TL’nin değerinin korunması ve ekonomik dengelerin sağlanmasına yönelik stratejik önlemler arasında yer alıyor.