Başak Nur GÖKÇAM
Dünya, her geçen gün daha da ısınıyor. Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre, geçtiğimiz Haziran ayında küresel sıcaklık, 1850-1900 yılları ortalamasına göre 1,5 derece daha yüksekti. Bu durum, Haziran 2024’ü ardı ardına en sıcak 12. ay olarak kayda geçirdi. Son 12 ayın ortalama sıcaklığı ise, 1991-2020 yılları ortalamasına göre 0,76 derece daha yüksek seyrediyordu. 2020’den sonra yaşanan bu sıcaklık artışı, küresel ısınmanın hızını gözler önüne seriyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Aşırı Sıcaklık
Amerika Birleşik Devletleri, son günlerde aşırı sıcaklıklardan en çok etkilenen ülkelerden biri oldu. Ülkede yaklaşık 130 milyon kişi olağanüstü sıcaklıklara karşı uyarıldı. Bazı bölgelerde sıcaklık 50 dereceyi aşarken, Arizona’da bir çocuk aşırı sıcak nedeniyle hayatını kaybetti. Meteorologlar, Death Valley’deki sıcaklığın 53 dereceye kadar ulaşabileceği uyarısında bulundu. ABD’nin batı eyaletlerinde devam eden aşırı sıcak hava, büyük orman yangınlarına sebep oluyor. Bilim insanları, aşırı sıcakların iklim değişikliği nedeniyle daha yaygın ve yoğun hale geldiğini belirtiyor.
Avrupa’da Aşırı Sıcaklar
Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre, Haziran 2024’te Avrupa’da ortalama sıcaklık, 1991-2020 Haziran ortalamasının 1,57°C üzerindeydi. Güneydoğu bölgeleri ve Türkiye’de sıcak hava dalgaları yaşanırken, batı Avrupa, İzlanda ve kuzeybatı Rusya’da ortalamaya yakın veya altında sıcaklıklar kaydedildi. Sıcak hava dalgaları, Güney İtalya, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye’de 1991-2020 ortalamalarının oldukça üzerindeydi. Doğu Avrupa’nın çoğu ve Fennoskandinavya da ortalamanın üzerinde sıcaklıklar yaşadı. Batı Avrupa’da ise birçok bölge, ortalamaya yakın veya altında sıcaklıklar gözlemlendi.
Yeni Zelanda’da Su Sıcaklığı Rekoru
Yeni Zelanda’da 1982 yılından bu yana kaydedilen en yüksek okyanus ve kıyı suyu sıcaklıkları, 2022-2023 döneminde yaşandı. Ülkenin Ulusal Atmosfer ve Su Enstitüsü’nden alınan verilere göre, son 2 yılda sıcaklıklar tarihin en yüksek seviyelerine ulaştı. Okyanus yüzeyi sıcaklıklarında her 10 yılda bir 0,16 ila 0,26 derece, kıyı sularında ise 0,19 ila 0,34 derece sıcaklık artışı gözlemlendi.
Mercan Resifleri Tehlikede
Copernicus İklim Değişimi Servisi Direktörü Carlo Buontempo, iklim değişiminin devam etmesi durumunda sıcaklıklarda yeni rekorların kırılacağını belirtti. Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) raporuna göre, 1,5 derecelik sıcaklık artışı tropikal mercan resiflerinin yüzde 70 ile 90’ını yok edebilirken, 2 derecelik artışın resiflerin tamamının yok olmasına neden olabileceği uyarısında bulunuldu.