Küreselleşme ile birlikte iş dünyasındaki işletmelerin uluslararası alanda da boy göstermeye başlaması beraberinde ulus ötesi ilişkilerin güçlenmesine ve bu ilişkilerin daha sağlıklı ilerleyebilmesi için de “ortak bir dil” in varlığına ihtiyaç olmuştur.
Sadece uluslararası ticarette değil, diplomasi, turizm, e-ticaret ve dijitalleşme ile birlikte de iş dünyasının iletişimde boy gösteren “yabancı dil” kavramı gün geçtikçe önem taşımaktadır.
Tüm dünyada ortak iletişim dili olarak belirlenen “İngilizce” dili yaklaşık 2 milyar insanın konuştuğu bir dil olma özelliği ile “uluslararası dil” olarak varlığını korumuştur.
Tarihsel sürece bakıldığında, İngilizcenin dünyada bu kadar konuşulabilmesinin en temel sebebi İngiliz İmparatorluğu olduğu söylenebilir. Özellikle İmparatorluktaki sömürgecilik yıllarının baş göstermesi bu dilin aynı zamanda Asya ve Afrika kıtalarında yaşam süren insanlar tarafından da konuşulmasına sebebiyet vermiştir.Sadece tek neden olarak sömürgecilik yılları yeterli sayılamaz. İngilizce dilini yaygınlaştıran ve şu anda Dünyanın tek ortak iletişim dili haline getiren bazı gelişmelerden söz etmek isterim.
Sanayi Devrimi, Amerika Birleşik Devletlerinin giderek güçlenmesi, sinema, film (özellikle Hollywood filmleri), eğlence, kültür, müzik ve sanatın gelişmesi, bilimsel araştırmaların çoğunun İngilizce dilinde gerçekleşmesi, teknoloji, popüler kültür, İngilizcenin diğer dillere kıyasla çok daha kolay öğrenilebilir oluşu v.b. gelişmeler “İngilizce” dilini küresel dünyada ve özellikle “iletişim” de daha çok tercih edilebilir hale getirmiştir.
Küresel Pazar, Uluslararası Anlaşmalar, Pazarlama, Reklam v.b. iş dünyasının vazgeçilmez başlıklarında “İngilizce” nin kullanılıyor oluşu, iş başvurularında ve iş yaşamında “İngilizce” dilini etkin kullanabilen kişilerin tercih edilmesini de beraberinde getirmiştir. İş dünyasının ortak beklentisi haline gelen “İş İngilizcesi” kavramının da yukarıda izah edilen gelişimlere paralel olarak ortaya çıktığı kanısındayım.
Bu bağlamda, İngilizce iletişim becerilerinin iş yerinde ve günlük hayattaki kullanımının küresel standardı hakkında farkındalığın ve bu faaliyetlere katılımın arttırılmasını planlanmak adına ETS GLOBAL bünyesinde gerçekleştirilen TOEIC sınavı son zamanlarda iş dünyasının arzu ettiği yeterliliğe haiz çalışanların tercih ettiği bir sınav olma özelliği ile dikkat çekmektedir.
TOEIC, 40 yılı aşkın bir süredir, dünyanın dört bir yanındaki şirketler ve eğitim kurumlarında görev alacak adayların uluslararası bir işyerinde yaşayacağı iletişim zorluklarının üstesinden gelmeleri amacıyla gereken İngilizce dil becerilerine sahip olmalarını sağlamak için dört becerinin tamamının (dinleme, okuma, konuşma ve yazma) değerlendirildiği bir test programıdır.
Küreselleşme yolundaki çok sayıda organizasyon ve eğitim kurumu, doğru kararlar almada küreselleşmenin dili olan İngilizce yeterliğini güvenilir ve objektif bir şekilde ölçen TOEIC testlerine güvenmektedir.
Günlük iş ortamlarında kullanılan konuşma ve yazı örnekleri kullanılarak hazırlanmakta olan TOEIC sınavı İngilizce hâkimiyetini ölçmek için uygun ve objektif bir sınavdır. Türkiye’de genellikle bankalar, kurumsal şirketler, danışmanlık firmaları ve yabancı dille eğitim veren eğitim kurumları tarafından tercih edilen bir sınav olan TOEIC, kişinin İngilizce seviyesinin tespit edilmesinin gerekli olduğu durumlarda dünyanın her yerinde yararlanılan bir sınavdır. Tüm dünyaca tanınan ve uygulan TOEIC, İngilizce düzey belirleme amacıyla en çok kullanılan sınavlardan birisidir.
TOEIC Sınav içeriği, akademik odaklı sınavlardan çok farklı olarak adayların İngilizce dilini günlük yaşamda, uluslararası ortamlarda, iş ortamında iletişim ve etkileşim amaçlı anlayabilme ve kullanabilme becerilerini test etmeye yöneliktir. Kendisinden bu becerilerini göstermesi beklenen bir adayın akademik içerikli bir sınava hazırlanması ve kendinden beklenenlerin dışındaki becerileri geliştirmeye çalışması gereksiz bir zaman, efor ve para harcanmasına sebep olmaktadır. Bu becerilerin gelişmesi bazen uzun zamanlar alabileceği için istenen puan alınana dek sınavın üst üste tekrar edildiği durumlar da hiç az değildir.
160’tan fazla ülkede, 14000’den fazla kurum tarafından kabul edilen TOEIC (Test of English for International Communication) sınavıi, isminden de anlaşıldığı üzere adayların ortak dilin İngilizce olduğu uluslararası bir iş ortamında okuma, dinleme, yazma, konuşma becerilerinin yanı sıra etkileşim becerilerini de ölçmeye yönelik yazılmıştır.
Bununla birlikte, TOEIC sınavı Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) standartlarıyla da uyumludur.
İşte, bu derece iş dünyasının beklentilerini karşılayacak potansiyele sahip bu sınav ile ilgili olarak ülkemizin çatı kuruluşu vasfı ile TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) değerli bir çalışma gerçekleştirerek, ETS GLOBAL ile bir İşbirliği Sözleşmesi imzalayarak TOEIC testlerinin TOBB Genel Merkezi aracılığıyla bir Kamu Programı Test Merkezi haline getirmeyi hedeflemektedir.
Bu işbirliği ile iş dünyasının “İş İngilizcesi” başlığındaki nitelikli insan gücünün sağlanacağı ve işletmelerin uluslararası platformda da İngilizce yeterliliğine sahip ve bu becerileri iletişimde kullanabilen çalışanlarının yer alacağı aşikardır.
Bu noktada, TOEIC sınavını sadece iş hayatına girecek kişilere değil, aynı zamanda eğitim öğretim gören öğrencilere de tavsiye etmenin değerli olacağı kanısındayım.
Yararlanılan Kaynaklar
https://www.etsglobal.org/tr/en/programme/toeic-tests
Official website of the TOEIC and TOEFL tests | ETS Global
Preparation Materials for the TOEIC Tests (ets.org)
TOBB ve ETS Global iş birliği protokolü imzalandı
TOEIC Webinarı düzenlendi (tobb.org.tr)
Sefa, SEZER, “İş Dünyasında İngilizce Diline Verilen Önem”; https://egitimheryerde.net/is-dunyasinda-ingilizce-diline-verilen-onem/
Alper, ONUR,“İngilizce Nasıl Global Bir Dile Dönüştü?”; https://www.openenglish.com.tr/blog/ingilizce-nasil-global-bir-dile-donustu/