Başak Nur GÖKÇAM
Solar panel sektörü, temiz enerjiye olan talebin artmasıyla sürekli gelişmekte ve yeniliklerle dolu. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Kansas Üniversitesi araştırmacıları, solar panel sektörü için umut vaat eden bir çalışmaya imza attı. Yapılan yeni araştırmada, organik yarı iletkenlerdeki performansı artıran mikroskobik bir mekanizma keşfedildi. Bu yeni malzemenin %20 daha verimli olabileceği öngörülüyor. Kansas Üniversitesi fizik ve astronomi doçenti Wai-Lun Chan, “Bu organik malzemeler, güneş panelleri için üretim maliyetini düşürebilir ve şeffaf güneş panelleri gibi uygulamalarda kullanılabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Hem Ekonomik Hem Çevre Dostu
Daha ucuz ve çevre dostu olan karbon bazlı yarı iletkenler, tüketici elektroniği ürünlerinde yaygın olarak kullanılıyor ancak güneş panellerinde henüz çok tercih edilmiyor. Araştırmacılar, organik güneş hücrelerinin verimliliğinin düşük olduğunu belirterek, yeni organik yarı iletkenlerin %20 daha verimli olabileceğini vurguladılar.
Enerji Verimliliği İçin Önemli Bir Adım
Kansas Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, organik yarı iletkenlerdeki enerji dönüşüm mekanizmasını anlamak için özel bir teknik kullanıldı. Bu çalışmanın, daha verimli güneş hücrelerinin ve güneş yakıtı üretiminin önünü açabileceği düşünülüyor. Güneş yakıtı üretimi, karbondioksiti organik yakıtlara dönüştürmek için güneş ışığını kullanan bir fotokimyasal işlem olarak önem taşıyor.
Yeni Nanoyapılar Tasarlanacak
Keşfedilen yeni malzeme, nanometre ölçeğinde enerji akışını yönlendirmek için yeni nanoyapıların tasarlanmasına olanak tanıyacak. Araştırmacılar, bu keşfin enerji dönüşüm cihazlarının performansını artırabileceğine inanıyorlar ve güneş yakıtı üretimi için daha etkili fotokatalizörlerin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini düşünüyorlar.