Yapı malzemeleri tedarikçisi olan Saint-Gobain Grubu, 2003 yılında sürdürülebilirlik anlayışını benimsemiş ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imzacı olmuştur. Grup, 2015 yılında 10 yıllık hedefler belirlemiş ve 2019’da Birleşmiş Milletler’in 2050’ye kadar net sıfır karbon hedefine taahhütte bulunmuştur.
2023 Yılına Kadar Hedefler
Saint-Gobain, hedeflerine ulaşmak için 2030 yılına kadar yılda yaklaşık 100 milyon euro sermaye harcamayı ve Ar-Ge bütçesi ayırmayı taahhüt etmektedir. Türkiye’de ise 2030 yılına kadar yaklaşık toplam 50 milyon euro sürdürülebilirlik yatırımı yapmayı planlamaktadır.
- Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarında 2017’ye kıyasla 2023 sonunda yüzde 20 karbon salımı azaltımı hedeflenmektedir.
- Endüstriyel su tüketimini yarı yarıya azaltmak, geri kazanılmayan üretim artıklarını yüzde 80 oranında azaltmak ve geri dönüştürülmüş hammadde kullanımını artırmak hedeflenmektedir.
- Tüm ürün gruplarının Yaşam Döngüsü Analizlerinin 2030 yılına kadar tamamlanması planlanmaktadır.
Enerji ve Atık Yönetimi
Saint-Gobain, operasyonlarından kaynaklı karbon emisyonlarını azaltmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Temiz enerji kullanım oranı yaklaşık %43’e ulaşmıştır. Ayrıca atık yönetiminde geri kazanılmayan atık miktarını yüzde 89 azaltmayı başarmıştır.
Avrupa Birliği ve Sıfır Emisyon Hedefi
Avrupa Birliği Parlamentosu’nun 2030 itibarıyla tüm yeni binaların sıfır emisyon kuralıyla inşa edilmesi gerektiği yönündeki direktif, sektörde geniş kapsamlı etkilere sahip olabilir. Binaların enerji tüketimini azaltarak iklim değişikliğiyle mücadelede etkili bir rol oynanabileceği vurgulanmaktadır.