Mehmet Hanifi GÜLEL
Ulusoy Un, küresel bir gıda şirketi olma hedefi doğrultusunda yatırımlarına devam ediyor. Son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlar ve şirket satın almalarıyla gıda sektöründeki etki alanını genişletiyor. 2022’de Söke’yi satın alarak perakende sektörüne adım atan şirket, iç ve dış pazarda çeşitli şirket satın almaları gerçekleştirmiştir. Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, şirketin gıda sektöründe daha geniş bir alan yaratmayı hedeflediğini belirterek, “Un şirketinden ziyade gıda şirketi olma yolunda ilerliyoruz. Ana ürünümüzün etrafında unlu mamuller alanını genişletmek odaklarımızdan biridir.” şeklinde konuşmuştur.
İsviçre ve Malta’da Ticari Faaliyetler İçin Şirketler Kuruldu
Ulusoy, ilk aşamada unlu mamuller alanındaki faaliyetlerini genişletmeyi planladıklarını ifade ederken, daha sonra gıda sektöründeki diğer kategorilere odaklanacaklarını belirtmiştir. Ulusoy, “Küresel bir şirket olabilmek için uluslararası yatırımların da olması gerektiğini düşünüyoruz. İsviçre ve Malta’da kurduğumuz şirketlerle şimdiye kadar ticari alanda yatırımlar gerçekleştirdik. Üretim tesisimiz bulunmamaktadır. Türkiye’de ihracatta sektörün lideri konumundayız. Yurt dışında da hedeflerimiz bulunmaktadır. Bu nedenle yurtdışında organik büyüme fırsatlarına açığız. Bu fırsatlar, tesis yatırımları, şirket iştirakleri veya şirket satın almaları şeklinde olabilir. Yani bu tür fırsatlar için hazırız.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.
GES Yatırımı Tamamlandı, Sırada RES Yatırımı Var
Ulusoy, geçen yılın şirket açısından yoğun bir yıl olduğunu belirterek, yılın başında Söke’nin halka arzı ile başladıklarını ve halka arz geliriyle hemen GES yatırımını hayata geçirdiklerini ifade etmiştir. Ulusoy, “23 milyon kilovatsaat enerji üretmeyi hedeflediğimiz GES santralimiz, 9 Mart’tan bu yana faaliyette. Bu elektrik üretimi, Söke’nin geçen yıl tükettiği enerjiye denk gelmektedir. Ayrıca Samsun’da bir unlu mamuller tesisi yatırımımızı gerçekleştirdik. 2024’ün son çeyreğinde tüm dağıtım kanallarında yerimizi almış olmayı hedefliyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.
Türkiye Un İhracatının Yüzde 10’unu Hedefliyor
Ulusoy, yenilenebilir enerji alanında RES yatırımını başlattıklarını belirterek, Manisa İzmir sınırında bulunan Kınık ilçesinde 14 megavatlık bir çağrı merkezi ile 2025’in ilk çeyreğinde devreye almayı planladıklarını açıklamıştır. Ayrıca Hatay’daki bir fabrikayı bünyelerine kattıklarını hatırlatan Ulusoy, “Ülkenin farklı bölgelerinde 5 tesisimiz bulunmaktadır. Hatay’daki tesisimiz özellikle Suriye’ye olan ihracatta önemli bir role sahiptir. Bu tesis aracılığıyla Ortadoğu pazarına daha yakın olmak ve Türkiye’nin güneyindeki iç piyasada daha etkin olmayı hedefliyoruz. Şirketimizin yıllık buğday kırma kapasitesi 1 milyon tona ulaşmıştır. Bu yıl için ihracat tonajını 400 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz. Bu da Türkiye’nin yüzde 10’unu temsil etmektedir.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.
İlk Çeyrekte Satışlarını Yüzde 33 Artırdı
Geçen yılı 39,6 milyar TL ciro ile kapatan Ulusoy Un, İSO 500 listesinde 30 basamak yükselerek 243. sırada yer aldığını duyurmuştur. Bu yılın ilk çeyreğinde ise satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre %33 artırarak 12,9 milyar TL’yi aşmıştır. Ulusoy, geçmişten günümüze kadar 105 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirterek, “Şu anda faal olarak 45 civarında ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin tarih boyunca 190 farklı ülkeye ihracat yaptığı düşünüldüğünde, bizim 105 ülkeye ihracat yapmış olmamız önemlidir. Türkiye şu anda yılda 90 civarında ülkeye ihracat yapmaktadır.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.