Finansmana Erişim Sorunu ve İhtiyaçlar
Son yıllarda üyelerinin en çok zorlandığı konulardan birinin finansmana erişim olduğuna dikkat çeken Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı M. Tuncay Yıldırım, temmuz ayı olağan meclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Finans sektörüne seslenerek, “Biz yoksak siz de yoksunuz” uyarısında bulunan Başkan Yıldırım, maliyetlerin çok yüksek olmasına rağmen hala bulamadıkları finansman kaynaklarının şimdi de dedikodularla tıkanmaya başladığını belirtti.
Dedikodulara dayanarak hareket edilmemesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, sektörlerin ve firmaların yanında durulmasının önemine değinerek şunları ifade etti:
- TOBB Başkanı Sayın Hisarcıklıoğlu da firmalar hakkında “zordalar, batıyorlar” şeklindeki dedikoduların ülkemize ve ekonomimize ihanet olduğunu vurguladı.
- Finans sektörü temsilcileri aracılığıyla bankalara ve finans şirketlerine seslenerek, “Reel sektör ve finans sektörü birbirinin tamamlayıcısıdır. Biz yoksak siz de yoksunuz, siz olmazsanız biz de yokuz” dedi.
- Dedikodulara göre hareket edilmemesi gerektiğini belirterek, “Sektörlerimizin ve firmalarımızın yanında durmaya devam edin” çağrısında bulundu.
Bölgesel Gerginlik ve Ekonomik Etkiler
İsrail’in Haniye suikastını değerlendiren Yıldırım, “Çok yorgunuz ama gelişmeler ne yazık ki daha da yorulacağımızın sinyalini veriyor” dedi. Haniye’nin şehit edilmesi olayının hem siyasi hem de ekonomik sonuçlar doğuracağını ifade etti. Yıldırım, bu olayın ardından petrol ve dolardaki yükselişin piyasalarda ilk yansımalarını göstermeye başladığını belirtti.
Tüm dünyanın endişe duyduğu olası bir bölgesel savaşın önlenmesi için ateşkes sağlanmasını temenni etti:
- “Tüm dünyanın endişe duyduğu bölgesel bir savaş başlamadan bir an önce bölgede ateşkesin sağlanmasını temenni ediyorum.”
Yeşil ve Dijital Ekonomi Hedefleri
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, yeni dünya düzeninin ‘Yeşil ve Dijital’ olmasının planlandığını vurguladı. Avrupa Birliği’nin bu iki konuyu önceliklendirdiğini belirten Yıldırım, GTO olarak ana hedeflerinden birinin de üyeleriyle birlikte bu sürece ayak uydurmak olduğunu ifade etti.
Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın 1 Ekim 2023’te başladığını ve 2026 Ocak ayında vergilendirme sürecinin başlayacağını belirten Yıldırım, TEPAV tarafından yapılan çalışmalara atıfta bulundu:
- “Türkiye, bu düzenlemeden Çin ve Rusya’nın ardından en fazla etkilenecek üçüncü ülke. Bu çalışma, ülkemizdeki her 4 şirketten yalnızca 1’inin karbon ayak izi hesabı yapabildiğini ortaya koyuyor.”
- Bu durumun, firmaların bu sürece adapte olabilmeleri için uzun bir yol kat etmeleri gerektiğini gösterdiğini belirtti.
- “Ana hedefimiz, karbon ayak izi en düşük Oda olmak…” diyerek bu konuda kararlılıklarını vurguladı.