Donald Trump, Başkan Joe Biden’ın iklim değişikliğiyle mücadele eylemlerini geri almak amacıyla yerel enerji üretimini artırma planlarının bir parçası olarak acil durum yetkilerini kullanmaya hazırlanıyor. Bu adım, Trump’ın Pazartesi günü yemin etmesinden kısa bir süre sonra, yerel enerji kaynaklarını serbest bırakma vaadinin bir parçası olarak atacağı önemli bir adım olacak. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Trump, Biden döneminde uygulanan iklim düzenlemelerinin geri alınması için federal topraklarda yeni petrol ve gaz geliştirmeyi mümkün kılacak politika değişikliklerini gündeme getirmeyi planlıyor.
Düzenleme Sürecinin Uzunluğu
Trump’ın uygulamayı düşündüğü yürütme eylemlerinin çoğu, yalnızca uzun bir düzenleme sürecini başlatacak. Ancak bu eylemler, petrol sahalarından otomobil bayilerine kadar ABD enerji sektörünün geniş bir yelpazesine etki edecek. Trump’ın federal hükümetin petrol ve gaz üretimini teşvik etme kararlılığı, Biden’ın fosil yakıtları azaltma çabalarına karşı keskin bir dönüş anlamına geliyor.
Seçim kampanyası sırasında Trump, yapay zekanın hızla benimsenmesinin getirdiği artan talebi karşılamak ve üretimi artırmak için enerji konusunda ulusal bir acil durum ilan edeceğini taahhüt etti. Trump, “Ülkelerin, girişimcilerin ve büyük yatırımlar yapan kişilerin büyük enerji tesisleri ile yapay zeka merkezleri inşa etmelerine izin vermek için acil durum yetkilerimizi kullanacağız. Zaten mevcut enerjimizin iki katına ihtiyacımız var ve sonunda daha fazlasına sahip olacağız,” şeklinde açıklamada bulundu.
Ulusal Acil Durum İlanının Potansiyeli
Brennan Adalet Merkezi’nin raporuna göre, ulusal acil durum ilanı, bir başkanın genellikle kasırgalar, terörist saldırıları ve diğer öngörülemeyen olaylarla başa çıkmak amacıyla tasarlanmış 150’ye kadar özel yetkiyi kullanabilmesine olanak tanır. Ancak Trump’ın bu yetkileri, enerji santralleri inşa etme hedefi için nasıl kullanacağı henüz belirsizdir. İlk döneminde, kârsız kömür ve nükleer enerji santrallerinin kapatılmasını önlemek amacıyla Federal Enerji Yasası’nda yer alan acil durum yetkisini kullanmaya çalıştı fakat bu girişimleri başarıya ulaşmadı.
Bu durum, çevrecilerin yıllardır Biden’a iklim acil durumu ilan etmesi için baskı yaptığı bir dönemde gerçekleşiyor. Biden’ın bu tür bir ilanı, petrol ihracatını durdurmak ve yurtiçindeki ham petrol akışını azaltmak için hayati bir adım olabilirdi.
Soğuk Savaş Yasası ve Diğer Acil Durum Yetkileri
Trump, Kore Savaşı sırasında çelik üretimini artırmak amacıyla Başkan Harry Truman tarafından kullanılan Soğuk Savaş dönemi yasası gibi diğer yasalardan da acil durum yetkileri elde etmeye çalışabilir. Biden, ABD’nin güneş panelleri, yakıt hücreleri ve ısı pompaları gibi yenilenebilir enerji teknolojilerinin üretimini teşvik etmek amacıyla Savunma Üretim Yasası’nı öne sürerek, bu teknolojilerin iklim değişikliğini önlemeye ve iç güvenliği artırmaya katkıda bulunacağını belirtmiştir.
Emory Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde doçent olan Mark P. Nevitt, “Bir olasılık, 2015 tarihli bir ulaştırma yasasında yer alan yetkiyi kullanarak bir ‘şebeke güvenliği acil durumu’ ilan etmektir. ‘Acil durum’ Kongre tarafından tanımlanmıyor, bu nedenle başkanın ilk etapta bir ‘enerji acil durumu’ ilan etme konusunda geniş yetkisi olması muhtemeldir,” ifadelerini kullanmıştır.